Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Здравната организация на ООН поиска 10 млн. долара за ранените в Газа

Вероника Шербанова 18 ноември 2012 в 10:55 2006 1

Бомбардировки в ивицата Газа. Снимка: Reuters
Бомбардировки в ивицата Газа. Снимка: Reuters

10 милиона долара за медикаменти поиска Световната здравна организация от дарители заради ранените при израелските бомбардировки в Газа.

При конфликта между Израел и „Хамас“ до момента са загинали над 48 души и са ранени 382 души, от които 137 деца, съобщи здравното министерство в Газа.

Повечето от пострадалите са настанени в болници. Там обаче не достигат лекарства, поясниха от здравната агенция на ООН. С поисканите 10 милиона долара ще бъдат осигурени медикаменти за следващите три месеца.

От началото на операцията „Стълб на отбраната“ в сряда са били ударени над 1000 цели в ивицата Газа. Разрушени са оръжейни складове и тренировъчни лагери на „Хамас“.

Срещу Израел са били изпратени около 500 ракети, съобщават от министерството на отбраната. Според палестинските бойци броят на ракетите е почти два пъти повече. Те съобщават и за свален израелски самолет.

В Израел са мобилизирани около 75 000 души в подготовка на сухопътна операция в ивицата Газа, като до момента са се явили около 20 000 души.

В неделя египетският президент Мохамед Морси заяви, че има признаци за скорошно примирие между Израел и палестинското движение „Хамас“. Той обясни, че се намира в постоянен контакт и с двете страни. В същото време Морси отказа да се ангажира с посочването на конкретен срок за прекратяване на огъня от двете страни, като обясни, че засега няма гаранции за това.

При въздушна атака на израелската армия в сряда беше убит ръководителят на военното крило на движението „Хамас“ Ахмед Джабари.

Убийството му предизвика размяна на ракетни удари между Израел и „Хамаз“. При атаката смъртта си намериха 11 палестинци, а други над 100 души бяха ранени.

В арабския свят растат протестите срещу израелската операция срещу Ивицата Газа. Протестни митинги се състояха и в някои европейски столици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови