Израел готов за мащабна военна операция

Вероника Шербанова 18 ноември 2012 в 16:29 2000 1

Бенямин Нетаняху. Снимка: БГНЕС
Бенямин Нетаняху. Снимка: БГНЕС

Израел е готов да разшири значително мащабите на военната операция срещу „Хамас“ в ивицата Газа. Това заяви в неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху.

В същото време израелският премиер не пожела да уточни какви са конкретните действия, които ще предприеме армията и дали ще започне сухопътна операция.

„Ние плащаме твърде висока цена за действията на „Хамас“ и другите терористични организации. Войниците са готови на всякакво развитие на ситуацията“, подчерта той.

В петък Нетаняху увери американския президент Барак Обама, че такава операция няма да има, ако „Хамас“ не обстрелват израелската територия. В същото време стана ясно, че е дадена заповед за мобилизация на 75 000 резервисти, 20 000 от които вече са се явили в поделенията си близо до ивицата Газа.

„Хамас“ и терористичните организации ще платят висока цена, закани се премиерът на Израел.

Той благодари на Обама за подкрепата, която е оказал на Израел, и на американците за разработването на системата за противоракетна отбрана „Железен купол“, благодарение на която са унищожени множество ракети, изстреляни към Израел.

Късно снощи с Бенямин Нетаняху е разговарял и премиерът Бойко Борисов. Двамата са обсъдили по телефона кризисната ситуация в ивицата Газа.

Израелският премиер е уверил Борисов, че ще бъде направено всичко възможно да се гарантира сигурността на българите, намиращи се в момента в Израел.

14 български граждани са евакуирани от ивицата Газа в Тел Авив. Други 19 българи също са се преместили на безопасно място в страната.

При конфликта между Израел и „Хамас“ до момента са загинали над 48 души и са ранени 382 души, от които 137 деца, съобщи здравното министерство в Газа.

От началото на операцията „Стълб на отбраната“ в сряда са били ударени над 1000 цели в ивицата Газа. Разрушени са оръжейни складове и тренировъчни лагери на „Хамас“.

Срещу Израел са били изпратени около 500 ракети, съобщават от министерството на отбраната. Според палестинските бойци броят на ракетите е почти два пъти повече. Те съобщават и за свален израелски самолет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!