''Губим електронната война''. Неуспехите край Харков са заради мощна руска атака срещу Starlink

В началото на офанзивата на украинските войници им се наложило да комуникират чрез СМС-и, които също трудно се пращали

OFFNews 24 май 2024 в 12:01 6347 1

Снимка Telegram

Русия атакува сателитната интернет услуга Starlink в Украйна, което доведе до нови затруднения за северната фронтова линия.

Преди да започне руското настъпление в Харков украинските войници са загубили жизненоважен ресурс - сателитната интернет услуга Starlink на Илон Мъск, която се ползва за комуникация, събиране на разузнавателна информация и провеждане на безпилотни атаки, пише New York Times.

Starlink е от решаващо значение за украинската армия още от първите дни на войната. Без напълно функциониращи терминали ВСУ не е в състояние да комуникира бързо и да обменя оперативна информация. Освен това системата предоставя ключови данни, необходими за управлението на дронове. 

New York Times пише, че причината за неуспехите на северния фронт в Украйна е засилената намеса от страна на Русия. Преди да почне офанзивата руснаците са използвали мощни електронни оръжия, за да влошат качеството на услугата Starlink.

"Ако руснаците продължат да постигат успехи, това може да е сигнал за тактическа промяна в конфликта, като се подчертае уязвимостта на Украйна и нейната зависимост от услугите, предоставяни от компанията на Илон Мъск. Тъй като САЩ и други правителства си сътрудничат със SpaceX, неуспехите повдигат по-широки въпроси относно надеждността на Starlink срещу технически усъвършенстван противник", пише авторитетното американско издание.

Министърът на цифровите технологии на Украйна Михаил Федоров обяви, че руснаците тестват различни механизми за нарушаване на качеството на връзките на Starlink. Украински военни коментираха, че всяко прекъсване в критични моменти на бойното поле поставя украинската армия в още по-неблагоприятно положение.

"Губим електронната война. В деня преди атаките тя Starlink се изключи. Връзката стана ужасно бавна", казва заместник-командирът на 92-ри батальон ударни дронове "Ахил". 

Смущенията във връзката поставят цялото подразделение в неизгодно положение. По време на първите атаки от руската офанзива в Харков дроновете започнали да нанасят удари, но загубили връзка с мрежа. На войниците им се наложило да си изпращат СМС-и, които също получвали с голямо закъснение.

Презс април ръководителят на усилията на Кремъл в областта на електронната война заяви, че военните са включили Starlink в "списъка си с цели" и са разработили възможности за противодействие на услугата, напомня New York Times. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София