Губернаторът на Санкт Петербург обеща да възстанови Драматичния театър на Мариупол

OFFNews 09 юни 2022 в 11:10 2304 0

Мариупол театър

Хиляда жители на Санкт Петербург ще дойдат да помагат във възстановителните работи в Мариупол и, наред с другото, ще се погрижат за възстановяването на разрушения Драматичен театър.

Това съобщи губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов в интервю за телевизионния канал "Санкт Петербург", цитиран от Медуза.

На жителите на Санкт Петербург е възложено да помагат на Октябрския район на Мариупол, каза той. На първо място те планират да възстановят жилищните сгради в района, както и три училища и три детски градини до 1 септември. Доброволците ще се погрижат и за извозването на боклука и почистването на улиците от битови и строителни отпадъци.

Беглов припомни, че в Мариупол са пристигнали четири автобуса от Санкт Петербург, които превозват жителите безплатно, а навън е организирана топла храна - каша от елда със задушено месо.

Драматичният театър, който бе приютил цивилни от Мариупол, бе обстрелван на 16 март. По данни на местните власти са загинали около 300 души, а според Асошиейтед прес - до 600 души. Украинските власти обвиняват руската армия за инцидента. Руското министерство на отбраната заяви, че зад обстрела стоят "украински националисти". 

На 1 юни е обявено, че Санкт Петербург и Мариупол са се побратимили. Съответното споразумение бе подписано от губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов и Константин Ивашченко, назначен за кмет на окупирания град от самопровъзгласилата се Донецка народна република през април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!