Груевски проговори: Избягах много просто през Албания

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2019 в 18:07 3317 0

От Македония заминах много просто - отидох в Албания, заяви бившият македонски премиер Никола Груевски в интервю пред македонския телевизионен канал "Сител", предаде "Фокус".

След три месеца мълчание, с изключение на две обръщения чрез статуси в социалната мрежа "Фейсбук", Груевски е дал интервю в Будапеща. Бившият македонски премиер изчезна, точно преди да бъде отведен в затвора, след като беше осъден на 2 години затвор по делото за злоупотреба със служебно положение "Танк".

В интервюто той разкрива пътя си на движение за бягство, но досега само повтаря известните подробности. Той посочи, че не желае да разкрие дали е напуснал Македония през ГКПП или е преминал границата нелегално.

"От Македония заминах много просто, отидох в Албания, регистрирах се в унгарското посолство там, поисках политическо убежище. От съображения за сигурност, като бивш дългогодишен премиер, бях транспортиран до Унгария. След като отидох в Албания, се движех с моята личната карта", обясни Груевски.

На въпроса дали правителството му е помогнало за бягството той е отговорил с усмивка "не", добавяйки, че те биха направили всичко друго, но не и да му помогнат.

На въпроса дали е напуснал Македония през ГКПП или нелегално той каза: "Ще оставя това на сегашното правителство, защото те обявиха, че са започнали разследване и че ще открият всичко", каза Груевски.

Останалата част от интервюто ще бъде излъчено в централната новинарска емисия в 19 часа (20 часа българско време) по македонската телевизия "Сител". Според анонса Груевски ще говори за членовете на партията си, които са останали в беда - предимно за Миле Янакиевски, Гордана Янкуловска и Кирил Божиновски

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови