Горната камара на руския парламент забрани опозиционери да участват в избори

OFFNews 02 юни 2021 в 15:58 1365 0

Снимка council.gov.ru

Горната камара на руския парламент подкрепи законопроекта за забрана за участие в избори на членове на "екстремистки организации", съобщава АФП. Това се случва няколко месеца преди парламентарните избори през септември.

Промените бяха подкрепени от 146 сенатори, като само един гласува с "против" и един - с "въздържал се", предава ТАСС. 

В законопроекта е предвидено забраната за участие във вота на лидерите на тези организации да бъде за срок от пет години. За членовете и хората, които ги финансират, срокът е три години.

Като "екстремистка" е квалифицирана и групата на поддръжниците на опозиционера Алексей Навални, който на няколко пъти направи заявка, че иска да участва на следващи избори, поради което се смята, че тази мярка е насочена именно към него.

На този фон срещу организация Фонд за борба с корупцията (ФБК) на опозиционния лидер в момента се води съдебен процес и прокуратурата е поискала да бъде обявена за екстремистка.

Законопроектът се прокарва четири месеца преди изборите в страната. В средата на миналия месец долната камара на парламента го прие с огромно мнозинство. След като днес и горната камара му даде зелена светлина, за да влезе в сила трябва само да бъде подписан от президента Путин.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!