Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Големият кораб заминава - Евър Гивън отплава от Суецкия канал след споразумение

OFFNews 07 юли 2021 в 16:43 3055 0

Снимка Архив

Корабът, който блокира Суецкия канал и световната търговия през март, най-после напуска канала, след като Египет подписа споразумение за компенсация със собствениците му и застрахователи.

Церемонията по вдигането на котва на кораба "Евър Гивън" се излъчи по телевизията. Плавателният съд остана задържан в продължение на три месеца в Голямото горчиво езеро в средната зона на канала.

Суецкият канал е с дължина 193 км и свързва Средиземно с Червено море, като осигурява най-късата връзка по вода между Азия и Европа.

Важният воден път беше блокиран, когато 400-метровия контейнеровоз "Евър Гивън" го запречи след силни ветрове. Световната търговия беше нарушена, тъй като стотици кораби останаха блокирани в канала.

Корабът беше освободен след шестдневна операция, в която участваха флотилия влекачи. По време на операцията загина един човек.

Оттогава Администрацията на Суецкия канал (SCA) търси обезщетение за разходите по операцията по освобождаване, щетите по бреговете на канала и други загуби от японския собственик на "Евър Гивън" "Шоей Кисен". 

Първоначално SCA поиска компенсация от 916 млн. долара, включително 300 млн. долара бонус за освобождаването и 300 млн. долара за накърняване на репутацията. Но UK Club - който е застраховал "Шоей Кисен" за задължения към трети страни - отхвърли иска, като го определи като „изключително голям“ и „до голяма степен неоправдан“.

По-късно SCA намали искането си до 550 млн. долара. Окончателното споразумение, детайлите около което не са разкрити, беше договорено преди няколко дни и подписано в сряда преди освобождаването на кораба.

Плавателният съд с индийски екипаж все още е натоварен с около 18 300 контейнера и е бил ескортиран от влекачи, докато се е насочвал на север по канала в сряда.

Той трябва да бъде подложен на проверки за безопасност в Порт Саид, преди да отплава за Ротердам в Нидерландия, а след това до пристанището във Великобритания Феликсстоу, където ще разтовари контейнерите си, съобщава Уол Стрийт Джърнъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews