Гняв в Украйна: Руснаците разстреляха двама бойци от ВСУ, предали се в плен

OFFNews 03 декември 2023 в 11:47 9682 12

Стопкадър от видеото
Стопкадър от видеото.

Руските нашественици разстреляха двама невъоръжени войници на ВСУ в Покровския район - поредното подобно престъпление срещу военнопленници. Цяла Украйна е потресена от видео, заснето с дрон, публикувано от Телеграм канала DeepState на 2 декември.

Днес службата на главния прокурор в Киев съобщи, че започва разследване срещу Руската федерация по обвинение в нарушаване на законите и обичаите на войната, съчетано с предумишлено убийство (част 2 на чл. 438 от Наказателния кодекс на Украйна).

Досъдебното разследване в рамките на наказателното производство се извършва от следователи на ГУ на СБУ в Донецка и Луганска област

"На 2 декември 2023 г. в медиите беше разпространен видеозапис на разстрел на невъоръжени украински защитници от страна на руски военнослужещи. По предварителни данни това се е случило в близост до един от пунктовете за наблюдение край село Степное на Покровски район", се посочва в съобщението.

На кадрите, заснети с дрон, се вижда как войници, облечени във военни униформи на армията на Руската федерация, от упор застрелва двама невъоръжени бойци на ВСУ в момента, в който те излизат от укритието си с вдигнати ръце.

Службата подчертава, че съответното престъпление е грубо нарушение на Женевската конвенция и попада под квалификацията "международно престъпление".

Украинските въоръжени сили потвърдиха за престъплението на руската армия.

Дирекцията за стратегически комуникации към Главното командване на ВСУ официално потвърди тази сутрин, че видеото с разстрела на украински военнослужещи не е фейк. Руската армия наистина е извършила това престъпление и е убила двама военни, които е взела в плен близо до Степное в Донецка област, обявиха от ВСУ.

Подобни действия нямат давност и всички доказателства за престъпната дейност на нейната армия ще отидат в международните институции, посочват още от главното командване.

От DeepState уточняват, че трагичното събитие е станало в момент, когато вражеската армия е навлязла в позициите на 45-и отделен стрелкови батальон на ВСУ. Украинските бойци са били принудени да се предадат поради липса на муниции. 

През октомври ООН призна за автентичен известния видеозапис, на който се вижда как руснаците убиват невъоръжен украински войник в плен. Става дума за разстрела на Олександър Мациевски, който преди смъртта си казва "Слава на Украйна!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11619

12

Танас

04.12 2023 в 11:26

Вкисняк, от другата страна никой не е поканен в Украйна! Не и с оръжие и агресивни намерения! Тааа, наместо да маршируват към Донбас, да се вземат в ръце и на мацкве - там се крие техния враг!

11300

11

yoghurt

04.12 2023 в 08:46

Викаш, дай да поддържаме една по-проста версия за света около нас, а? На добрите и лошите?

10298

10

AntiZ

04.12 2023 в 06:03

Кефир, няма кой да ти чете глупостите! Логореята е лошо нещо. Плямпало!

11300

9

yoghurt

04.12 2023 в 00:07

Факт, съжалявам че си го преживял. Същото е и от другата страна на браздата, това е и проблемът. И там млади мъже и момчета отиват на сигурна смърт, за удовлетворението на една политическа система и грандоманията на един диктатор. Но системен е проблемът, историята се повтаря... Ако не е Путин и Сталин, друг ще е.
Но се тревожа не от тази война. От това, че една огромна страна - най-голямата, впрочем (територия, не държава), започва да подлага субектите си на брейнуош, да ги тика към тоталитарен героизъм, да създава фалшиви идоли.

Смъртта води след себе си до още смърт - бащата на един невръстен син, убит заради неподготвеност да бъде пратен на фронта, се превръща автоматично в противник и - защштник на Путин и путинството. Затова е съществено едната страна да не дава никакъв повод за упрек - невъзможна задача през войната.

Украйна най-много да вкара НАТО в конфликта и да се превърне в световна война - не дай Боже.

Но след 10-15 на години ще имаме една силна и тоталитарна Русия.

11619

8

Танас

03.12 2023 в 22:19

Вкисняк, ако вчера беше на мое място на гарата в Киев и видеше тия мъже и млади момчета събрани там, все едно отиваха на летен лагер. Ако после чуеше песните по уредбата и ти обясняха, че с тия песни украинците пращат своите на война… Не знам, щеше ли да има нещо хубаво да кажеш за руснята? На тия момци мястото им не е в униформа и с автомат на гърба! Мястото им е всякъде другаде - да правят, каквото им е угодно за сполука на себе си и на семействата им, не да отиват да мрат…

Аз не вярвах, че ще стана свидетел на такава сцена… в Европа… през 21вия век… Още ме втриса и ми става тъпо и тъжно, все едно близък съм загубил..

11300

7

yoghurt

03.12 2023 в 19:08

Прав си. Но да се твърди, че едната страна са безподобни саможертвеници е бег за непознаване на човешката природа. Факт е, че страната на справедливостта е на Украйна - като нападнатата и като по-малката в конфликта.

Кефя се на кефир бтв ; )

-1650

6

ob1

03.12 2023 в 18:04

вкиснато мляко, да не би да твърдиш, че върнатите руZки животни не са натирени още същия ден в калта на окопите?
Истината била... мизерници!

10298

5

AntiZ

03.12 2023 в 16:51

Ти не си йогурт, ти си кефир! Силно вкиснат при това. Тъпо било, че азовци се върнали в армията, моля ти се?! В манастир ли да отидат? Дамгосвали сме руснаци?! Тия са изроди, бе! Тия са блатни червеи! Ние сме си правили войната по гадна?! Кои сме ние бе льольо?! Аз и ти ли? Как може за толкова кратко време да напишеш толкова много глупости?
Slep, ти говориш за далечния Изток. Не е нужно. Разходи се във Волгоград. Над 1 милион жители. Над 1 милион руски твари са умряли за този град. Като ви разправям, че тия са червеи, обиждам животинките ама няма как.

ул. Окская
https://maps.app.goo.gl/EJiHigC2yhan7pWbA

11300

4

yoghurt

03.12 2023 в 14:52

Истината е, че когато руснаците освободиха няколко от бойците от "Азов", ако си спомняте, след това всички те отново, демонстративно, влязоха обратно в редиците на ВСУ.

Беше тъпо, това предопредели и подобни новини - разбира се, че ако освободени военопленници се връщат на бойното поле, се обезмисля каквото и да е спортсменство - човекът, който не те е убил, и ти си бил милостив към него, приемайки го в плен, като го пуснат от плен - пак ще те убива. Не е ок това, колкото и да сме на "фракции", и да дамгосваме руснаците за да се почувстваме справедливо.

Войната е гадна работа, ние си я правим още по-гадна. И моля не казвайте че съм русофил или катвото ви изнася - не съм. Да кривиш истината в твоя угода е белег за фейк, а в случая новината за военоплениците от Азов прочетох тук - офнюз -така че ако ме обвинявате във фейк, обвинявайте себе си.

12078

3

edin slep

03.12 2023 в 14:14

Вчера се "разходих" с гугъл стрийт из руски градове, предимно в далечния изток, Приморски край, на 30-40 километра от Китай, на стотина от Япония ...

Най-силно вречатление ми направи Партизанское, град с около 35 хиляди жители. Гугъл бе минал през десетина улици. Половината нямаха никаква настилка - кал, сокаци. От едната и другата страна стопански доворове (камиони, трактори) и някакви жилища. Жилищата соц блокове от 50-те или 60-те, на няколко апартамента по някой балкон. Изолация няма, тук-там по някоя нова дограма. Настилката където я има често на гигантски дупки, каквито имаше във Враца преди 15 години. Перник, който е един от най-тъжните градове в България ми се видя като метрополис.

И войник от такова място като види как живеят украинците дори по селата няма да се озлоби, така ли?

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки