Главнокомандващият ВСУ: Няма да допуснем получено от Запада оръжие да попадне у руснаците

OFFNews 14 юли 2022 в 16:20 2989 1

Валерий Залужни

Снимка УКРИНФОРМ

Валерий Залужни

Украинската страна няма да допусне нито една единица оръжие, доставена от Запад да попадне в ръцете на руснаците. Това е заявил главнокомандващия на ВСУ Валери Залужни в разговор с председателя на на Съвета на началник-щабовете на армията на САЩ ген. Марк Мили. Двамата са разговаряли по телефона миналата нощ, съобщи самият Залужни в служебния си профил във фейсбук.

Украинският командир е информирал ген. Мили за актуалната оперативна обстановка. Отбелязал, че противникът продължава да фокусира основните си усилия северно от Луганска и Донецка области, опитвайки се да изтласкат украинците от вече заетите позиции. Активни бойни действия се водят в направленията Изюм-Славянск, Святогорск-Славянск, Лисичанск-Сиверск и Попасна-Соледар.

„Успяваме да отблъснем масираните вражески атаки. В Херсонско направление подразделения на Силите за отбрана на Украйна продължават да освобождават териториите ни.“ – написа Залужни.

Генерал Мили е отбелязал ефективността на украинските ракетни и артилерийски системи, включително използването на M142 HIMARS. Двамата военни обсъдили темпото и количествата на доставките на международната техническа помощ. „Подчертах, че украинската страна ясно осъзнава отговорността за всяка единица оръжие и няма да позволи то да попадне в ръцете на терористи.“ – допълва главнокомандващият на украинската армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!