Гласът на Русия: Западните медии закриват очи за украинските събития

OFFNews 17 август 2014 в 21:05 6448 26

Снимка sxc.hu

Ето какво звучи по руското държавно радио.

Държавното радио Голос России излъчи любопитен коментар за събитията в Украйна.

Препечатваме го без съкращения, тъй като е показателен за редакционната линия в държавните руски медии:

Западните медии по избор подхождат към информацията за Украйна.

В ефира и на страниците на печата попадат заявления на киевските власти, но ги няма техните опоненти. Хуманитарната катастрофа в югоизточните региони на Украйна се игнорира.

На руско-украинската граница са разгърнати палаткови лагери за онези, които са принудени да избягат от бомбардировките от своите домове в съседната страна. Но чуждестранните журналисти не бързат да ги посетят, да поговорят с онези, които са пострадали от силовата операция на киевските власти. Те явно не искат да отразяват украинските събития от гледна точка, различна от официалната позиция на западните политици, подчертава президентът на фонда „Политика” Вячеслав Никонов:

"Истината умира първа, когато започват военни действия. Ясно е, че САЩ и техните съюзници от НАТО заемат единна позиция: за тях има Украйна, бореща се да стане част от Запада, и има мрачна и зловеща Русия, която пречи на този процес. Всичко това не се побира в тази схема; или въобще не присъства в информационното поле, или се изопачава. Това е обичайният способ на информационната война."

В същото време, войната - не информационната, а истинската, кървавата, с множество жертви и разрушения - вече четвърти месец се води край границите на Европейския съюз. Но в ефира на европейските телевизионни канали с големи подробности се разказва какво става на хиляди километри от Европа - в Сирия, Афганистан, Ирак. Защото тези събития са „там”, някъде далеч, в страни, които не приличат на западните. А украинците практически са европейци, да се говори за тях, значи да почувстваш какво става в Украйна. Тогава става страшно и възникват много въпроси, казва Вячеслав Никонов:

"Сега медиите отделят по-голямо внимание на събития в различни точки на земното кълбо, отдалечени от Европа. Онова, което действително става в Украйна, се премълчава. Сега в Украйна постъпва допълнително оръжие от страни на НАТО: танкове от Унгария, самолети от Румъния и т.н. А западните медии предпочитат да разказват как САЩ бомбардират Ирак или оказват хуманитарна помощ на кюрдите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!