Германско село със 102-ма жители приема 750 мигранти

OFFNews 01 ноември 2015 в 20:02 5475 4

Германски кмет

Снимка „Ню Йорк таймс“

Кметът Кристиан Фабел: „Нямаме инфраструктура за толкова много хора“.

От малко село в Германия се очаква да приеме 750 мигранти от Близкия Изток и Африка. За това се разказва в обширен репортаж на „Ню Йорк таймс“, подет и от други медии в САЩ.

Предвижда се бежанците да започнат да прииждат още утре, 2 ноември, в това „селище с една улица и красиви червени тухлени къщи“.

В началото на октомври правителството на провинция Долна Саксония пратило по електронната поща до Кристиан Фабел, кмет на Зумте (102-ма жители), известие, че селото му ще трябва да приеме 1000 души от търсещите убежище в Германия.

Жена му го уверила, че става дума за някаква шега: „Определено не може да е вярно“.

Не било шега. И Зумте стана пример за крайния натиск, стоварил се върху Германия, докато тя се блъска да намери подслон за хора търсещи спасение от бедността или войните в Африка, Сирия, Ирак, Афганистан и другаде. До края на годината те може да са над един милион в страната.

Дребна отстъпка към селяните направил служител на провинциалното правителство тези дни. Той казал, че бежанците, които ще започнат да идват в понеделник и да бъдат настанявани в празни сгради, ще са 500 или най-много 750.

Все пак, пише авторът на „Ню Йорк таймс“ притокът на хора поставя на изпитание границите на толерантност и гостоприемство в Зумте, както и в цяла Германия. Той внася и напрежение в политиката, създавайки дълбоки разделения в консервативния лагер на канцлера Ангела Меркел и разгорещявайки съзвездие екстремистки групи, които чувстват, че тяхното време е настъпило.

Действително, в селото един от малцината, които изглеждат ентусиазирани от плана за Зумте е Холгер Ниман, 32-годишен обожател на Хитлер и единствен неонацист, избран в общинския съвет. Той се радва на възможностите, които мигрантската криза предлага.

„Това е лошо за хората, но политически е добро за мен, казва Ниман за плана, с който мигрантите ще надхвърлят броя на селяните с повече от 7 срещу един.

Зумте няма магазини, няма полицейско управление, няма училище. А началният брой мигранти за посрещане е бил намален, за да се избегне задръстването на канализационната система, докато бъдат инсталирани нови помпи.

„Ние тук имаме нула инфраструктура като за толкова много хора“, е казал кметът Фабел, цитиран в репортажа, който подсказва каква е картината на много места в Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови