Многохиляден протест в Германия против бежанците

OFFNews 13 октомври 2015 в 09:53 13509 9

Многохиляден протест в Германия против бежанците

Хиляди германци се включиха в снощния протест в Дрезден, организиран от Патриотични европейци против ислямизацията на Запада (ПЕГИДА). Протестът се проведе почти година, след като движението организира първата си акция в източногерманския град, съобщава Асошиейтед прес.

Полицията не съобщи данни за броя на участниците в демонстрацията, която премина мирно. Според репортер на АП демонстрантите са били около 6-7000. Според независима оценка на Дрезденския университет са участвали между 7500 и 9000 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ораторите, сред които съоснователят на ПЕГИДА Луц Бахман, осъдиха решението на правителството на канцлера Ангела Меркел да приеме стотици хиляди бежанци.

"Те ни водят директно в европейска гражданска война", каза Бахман на митинга пред прочутата Дрезденска опера.

Протестиращите скандираха "Меркел трябва да си върви!", "Предатели!" и призиви за депортиране на бежанците. Един от тях носеше имитация на бесилка с две примки с надписи "Резервирано за Ангела Меркел" и "Резервирано за Зигмар Габриел" (вицеканцлера).

Татяна Фестерлинг, която по-рано тази година спечели почти 10 процента от гласовете като кандидат на ПЕГИДА на кметските избори в Дрезден, заяви, че Меркел трябва да подаде оставка, а провинция Саксония - да се отцепи от Германия.

Някои от демонстрантите развяваха унгарски и руски знамена и скандираха "Меркел в Сибир, Путин в Берлин!" Те отказаха да говорят с журналистите, като ги наричаха "лъжлива преса" (Luegenpresse), израз от времето на нацистката пропаганда, предаде Асошийтед прес.

Бахман анонсира участието на германския писател от турски произход Акиф Пиринчи, известен с открити позиции против хомосессуализма и мигрантите, в митинга следващия понеделник, първата годишнина на ПЕГИДА - 20 октомври, предаде АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!