Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Германия се готви за още по-строги ограничения за Коледа и Нова година

OFFNews 08 декември 2020 в 18:57 2987 0

Здравният министър Йенс Шпаан

Германия се подготвя за още по-строги ограничения за Коледа и Нова година. Частичната карантина, която е в сила от началото на ноември, прекъсна експоненциалното разпространение на коронавируса, но броят на новозаразените не спада.

Германската академия на науките „Леополдина“ призова за масово ограничаване на контактите по време на коледните и новогодишните празници. „В периода от 24-ти декември до 10-и януари общественият живот в Германия трябва да бъде радикално ограничен“, се казва в становище на 28-те академици. Учените препоръчват от следващата седмица отворени да останат само магазините за хранителни стоки, а коледната ваканция за учениците да започне още от понеделник.

Здравният министър Йенс Шпаан подкрепи препоръката:

"По-добре по-твърди мерки за по-кратко време, които да дадат резултат, отколкото дълго време с половинчати ограничения. Ако така намалим разпространението на заразата, със сигурност си струва да го обмислим. Особено, ако до Коледа не настъпи промяна".

Канцлерът Ангела Меркел отдавна настоява за по-твърди мерки, но засега не успява да се наложи в консултациите с министър-председателите на 16-те провинции. Бавария обяви вчера нови ограничения, а днес това стори и Саксония, където от понеделник до най-малко 10-и януари затварят училища, детски градини и магазини с изключение на магазините за хранителни стоки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови