Германия планира до 600 евро данъчна отстъпка за работещите от вкъщи

OFFNews 01 декември 2020 в 10:00 4509 0

Правителството на канцлера Ангела Меркел съобщи, че планира данъчна отстъпка за хората, работещи от вкъщи по време на пандемията. 

Така ще се компенсират по-високите разходи за отопление, електричество и други сметки у дома. 

Коалицията на Меркел заяви, че се е съгласила с предложението, което ще позволи на служителите, работещи от вкъщи, да намалят годишната си сметка за данъци с пет евро на работен ден до максимален размер от 600 евро годишно, уточнява БГНЕС. Финансовият министър Олаф Шолц обясни, че предложеното законодателство, се очаква да бъде одобрено от парламента през декември. Той добави, че то е "добро за работниците" и "не е голямо фискално предизвикателство за германската държава".

Данъчното законодателство в Германия определя, че работата от дома обикновено отговаря на отстъпките само, ако една стая в къщата се използва изключително и само като офис.

Изчисленията на института Ifo показват, че около 56% от германските служители биха могли да работят временно от дома си. Съществуващият закон "вече не е подходящ с днешния работен свят", каза Себастиан Брем, депутат и данъчен съветник на баварския съюзник на Меркел ХСС.

Планираното данъчно облекчение е "гъвкавият отговор" на това, каза той.

Това, което остана неразрешено обаче, е дали предложението за данък за домашен офис ще бъде включено в данъчното облекчение от 1000 евро, което всеки германски служител вече получава годишно за разходи, свързани с работата като транспорт и екипировка за труд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!