„Газпром“ ще се готви с „50 нюанса сиво“ за преговорите с Брюксел

OFFNews 30 април 2015 в 12:19 3553 0

Кадър от филма "50 нюанса сиво" по едноименната книга

Консултантите на „Газпром“ по преговорите с Европейската комисия, която обвини компанията в злоупотреба с доминиращо положение на пазара, посъветваха представителите на енергийния гигант да проучат еротичната книга на Е.Л. Джеймс „50 нюанса сиво“, за да се подготвят.

Това съобщи зам.-председателят на „Газпром“ Александър Медведев в края на срещата с консултантите по обвинението на ЕК, цитиран от РБК.

„Да повдигна настроението на всички. С нас работят консултанти по преговорите с ЕК. Един от консултантите ни посъветва детайлно да изучим книгата „50 нюанса сиво“, каза той.

Романът разказва за отношенията между доминант и подчинен в лицето на милионера Крисчън Грей и студентката Анастейжа Стийл.

Миналата седмица ЕК повдигна обвинения на руската газова компания за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Източна Европа.

Според обвиненията компанията целенасочено разделя газовите пазари на Централна и Източна Европа като например ограничава възможността търговците на едро да препродават газ в други европейски страни. Тази практика позволява на руската компания да продава газ на несправедливо високи цени на част от европейските пазари, сред които България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия, обясняват от Брюксел.

Сега „Газпром“ има на разположение 12 седмици, за да отговори на обвиненията. Преди окончателния отговор компанията смята да проведе най-малко две срещи с представители на Европейската комисия.

Според аналитици от Sberbank CIB и „ВТБ Капитал“ „Газпром“ може да получи глоба в размер на между 1 и 3,8 млрд. долара.

„Газпром“ не е съгласен с обвиненията на ЕК. Ние ще се държим като учтиви хора, ще представим нашите аргументи, обеща Медведев.

На „Газпром“ не само че не трябва да бъдат налагани глоби, компанията трябва да бъде поощрена, защото заедно с BASF създаде конкуренция на европейския пазар, каквато нямаше преди това, подчерта зам.-председателят на компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови