ЕС ще обвини „Газпром“ в злоупотреба с господстващо положение

OFFNews 20 април 2015 в 18:06 2385 6

Брюскел се готви да обвини руската компания „Газпром“ в злоупотреба с господстващо положение на енергийния пазар в Европа, съобщи „Файненшъл таймс“, позовавайки се на свои източници.

Обвинението може да е факт още в сряда, твърди изданието, като допълва, че след като то бъде факт, „Газпром“ ще има на разположение 10 дни, за да отговори.

Европейската комисия досега настояваше, че третира „Газпром“ като всяка друга компания на европейския пазар, независимо от геополитическата страна на нещата. Според Москва обаче продължаващото повече от три години разследване срещу „Газпром“ се използва като политическо оръжие.

Списъкът с установени нарушения на руската компания е готов още от миналата година, но формалното решение за отправяне на обвинението в злоупотреба с господстващо положение трябва да бъде взето от колегията на еврокомисарите в сряда.

Подготвяното обвинение може допълнително да влоши и така охладнелите отношения между Европа и Русия, посочва изданието.

В началото на месеца „Газпром“ обяви, че има желание да поднови газовите разговори с Брюксел. Много е възможно обаче Москва да оцени това обвинение като провокация. Според експерти не е изключено това обвинение да разруши и прогреса по постигнатите споразумения за кризата в Украйна, които бяха подписани в Минск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови