''Газпром'' намалява драстично газовите доставки и за Италия

OFFNews 11 юли 2022 в 11:48 2003 1

Снимка Getty Images

"Газпром" намалява с още една трета газовите си доставки за италианския енергиен концерн "Ени". Днес доставеното количество газ е около 21 милиона кубични метра, предаде Франс прес.

Средното количество през последните дни е било около 32 милиона кубични метра, съобщават от "Ени". Част от газа, доставян от руския гигант за Италия, се подава чрез газопровода "Северен поток", който днес беше спрян за техническа поддръжка.

На 15 юни от "Газпром" уведомиха "Ени" за предстоящо намаляване на доставките на газ с около 15% заради технически проблеми в резултат на действащите санкции, уточнява ТАСС. В Италия започнаха да се получават от 65 до 50% от заявените обеми, но на 18 юни главният изпълнителен директор на "Ени" Клаудио Дескалци съобщи, че предлагането на газ в страната в момента надвишава търсенето.

На 24 юни италианският премиер Марио Драги обяви, че Италия е намалила зависимостта си от руски газ от 40 на 25%. Италианските власти съобщават, че в момента газохранилищата са запълнени на 60%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

11.07 2022 в 12:12

Ми добре. Аз ако съм Италия - ще пусна малки обяви във вестниците по света:

До всички държави, освен СССР2, сателитите и подобните й: Ние сме ИТАЛИЯ. Търсим кой да ни продаде природен газ. Плащаме веднага в евро. Някой?