Гърция продава имоти за 25 млрд. евро

OFFNews 01 февруари 2012 в 14:22 2622 0

Гърция продава имоти за 25 млрд. евро
Гърция продава имоти за 25 млрд. евро

Правителството на Гърция се готви да стартира процедура по приватизацията на обществени имоти и активи, свързани с тях, на стойност 25 млрд. евро, пише специализираното издание PropertyEU.

Приватизацията, целяща да помогне преодоляването на трудната финансова ситуация в страната, е част от мащабна програма, която ще привлече общо 50 млрд. евро. Според предположенията общата сума, която държавата планира да набере чрез продажбата на държавни активи, е 65 млрд. евро до 2015 г. Според PropertyEU Гърция смята да продаде по-голямата част от своето портфолио от имоти, включващо над 100 хил. актива, чрез наскоро създадения фонд Hellenic Republic Asset Development Fund. Въпросният фонд бе създаден през миналото лято и е играе ролята на официална държавна агенция, натоварена със задачата да управлява приватизационната програма на страната. “Целта ни е продажба на активи на стойност около 50 млрд. евро, половината от които ще включват имотни активи”, коментира изпълнителен директор на фонда Андреас Тапрандзис. Програмата стартира с търг за бившето международно летище на Атина. Заявленията за участие в наддаването ще бъдат събрани до края на март 2012 г. От фонда са поканили и инвеститори, които да  кандидатстват за покупката на мажоритарен дял в компанията Hellinikon, която притежава правата за развитието на терена от 6,2 млн. кв. м, разположен в близост до Атина. Територията, която е три пъти по-голяма от тази на Монако, ще представлява най-големия проект за възстановяване и развитие на градската среда в Европа. Той предвижда инвестиции от около 5 млрд. евро през следващите 10 години. През следващите месеци ще бъдат обявени за продан и други първокласни държавни активи. Едни от тях са терен за развитието на луксозно жилищно строителство, както и проект за изграждането на развлекателен и търговски комплекс, и двете на о. Корфу. Сред плановете на фонда са до края на третото тримесечие на годината за продажба също да бъде обявен и мащабен търговски център в столицата Атина. Един от централните активи на приватизационната програма е мащабен проект на о. Родос. Крайбрежната ивица на проекта е разположена в район, популярен сред сърфистите, и заема обща територия от 800 хектара в южната част на острова. Той е предназначен за изграждане на туристически, хотелски и курортни съоръжения, както и развлекателни и жилищни сгради.

През 2010 г. германски депутати апелираха Гърция  да продаде своите необитаемите острови и така да спечели допълнителни финансови средства. На територията на южната ни съседка са разположени близо 6000 острова, от които само 227 са населени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!