Quantcast

Гърция избегна фалита

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2015 в 22:49 1633 6

Снимка sxc.hu

В петък вечерта Гърция постигна споразумение с Еврогрупата за удължаване на спасителната програма за страната с 4 месеца, съобщава Ройтерс.

Министрите на финансите на страните от еврозоната се събраха на извънредно заседание в Брюксел, за да вземат решение по искането на Атина за удължаване на спасителната кредитна програма за страната.

Споразумението е постигнато след интензивни преговори.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум съобщи, че Атина е потвърдила, че ще проведе структурни реформи и че ще се въздържа от едностранни действия.

Още в понеделник вечерта Гърция ще трябва да представи пълен списък с планираните структурни реформи - в областта на борбата срещу фискалните измами и корупцията, както и на държавната администрация.

Гърция поиска 6-месечна отсрочка за изплащане на дълга, но получи по-малко. Така обаче избегна риска да остане без пари още в края на февруари, когато изтичаше срокът преди удължаването.

Гърция дължи 323 милиарда евро, 60% от тях - на страните от еврозоната.

Основен противник на идеята за удължаване на срока беше Германия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.02 2015 в 12:56

След четри месеца ще е итересно, защото в Гърция реформи няма да има. А обещаните социални плащания требва да се направят иначе лошо за управляващите.

21.02 2015 в 11:17

След четири месеца ще се види дали е избегнала фалита.

21.02 2015 в 09:22

Колко пъти трябва да го кажа.

Пичът от Valve ще оправи нещата.

До 2 години всички западно европейци ще носят по 8-9 гръцки шапки на главите си и ще намират заключени сандъци за които могат да си поръчат ключета от Гърция за 20 евро.

21.02 2015 в 08:49

ПАК ЛИИИИИИИИИИИИИИИ???????????????

21.02 2015 в 01:20

Я??? А няма ли да върнат парите бе???
То тези данайци много нахални станаха!!!

20.02 2015 в 23:31

Решението е политическо и цели да успокои и двете страни..Голямото решение се отлага за по-късно.Търси се модел с минимизиране на икономическите последствия.Издърпва се и политическото килимче изпод краката на...джуджето в крайна сметка.До тук с блъфовете и заигравките.Щом няма да са разрешени соловите игри и ще има реформи печели големия политически смисъл от ЕС.(Със своите 2% Гърция не е заплаха за икономиката му).Но след като излизането от Еврозоната и оставането имат еднаква цена за ЕС,Гърция и народа и трябва да разберат ,че жестът към тях е голям.Остава открит въпросът какъв прочит ще има от случващото се в страните,които плащат сметката,както и тези ,които продължават търпеливо да "ручат жабета" докато елините открито изнудиха Европа.Ако Европа "заври" последствията кой ще ги понесе не е съвсем ясно.