Френският посланик: Франция е първата мишена на "Ислямска държава"

OFFNews 15 юли 2016 в 17:50 4504 1

Снимка БГНЕС

Със сигурност ние сме първата мишена на "Ислямска държава". Това посочи френският посланик у нас н. пр. Ксавие Лапер дьо Кабан в изявление по повод атентата в Ница, при който загинаха 84 души, а 188 бяха ранени, 48 от които са в критично състояние. 

Атентатът, който се е случил вчера, естествено, е много тежък за моята страна. Както казва френският президент – знаем откъде идва заплахата. Със сигурност ние сме първата мишена от ИДИЛ, подчерта Дьо Кабан.

По думите му една от причините за това е, че Франция е първата страна в ЕС, която използва самолети в Сирия и Ирак.

Както знаете, терористични атаки винаги ще има. В демокрация службите за сигурност работят най-твърдо и най-сериозно. Ние сме видели, че Франция още е жертва на това въпреки всичките мерки, които сме взели тези и последните месеци, каза френският посланик, като даде пример с организацията на „Евро 2016“ и с международна конференция във Франция.

„Всичко това мина без никакви атентати", допълни той.

Фактът, че тези атаки се случиха на 14 юли може би също не е абсолютно случайно, тъй като тази дата е много известна в света и е много важна във Франция, тъй като е нашият национален празник. Също така тази дата е символ на волята на един народ, на моя народ, повече от 200 години да живее в свобода и без произвол, коментира Ксавие Лапер дьо Кабан. 

Той благодари и на всички българи, които са изразили съпричастността си след атентата в Ница, както и на президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, външния министър Даниел Митов, кмета на София Йорданка Фандъкова, които са изпратили съобщения до Франция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови