Френски кмет: В рамките на няколко дни се оказахме в ада

OFFNews 04 юли 2023 в 14:49 822 0

Втората нощ протести след убийството на 17-годишния Наел

Снимка Getty Images

Втората нощ протести след убийството на 17-годишния Наел

В рамките на няколко дни се оказахме в ада. Не съм спал повече от три часа на нощ, откакто преди седмица започнаха бунтовете във Франция, заяви пред Би Би Си кметът на Ньой сюр Марн Зартоще Бахтиари.

Вече седмица из цяла Франция има безредици и сблъсъци на полицията с протестиращи във Франция след смъртта на 17-годишното момче, застреляно от полицията при гонка с полицията, след като отказал да спре при полицейско разпореждане. Наел бе убит от полицай в парижкото предградие Нантер на 27 юни, след което в цялата страна пламнаха протести. Стигна се и до опит за атентат срещу кмет на парижко предградие, в който бяха ранени съпругата му и едно от децата му.

Бунтовете във Франция изглежда се успокояват - през последните нощи властите докладват за по-малко арести и насилие. Въпреки това френският президент Еманюел Макрон призова вътрешното министерство да поддържа "масивно полицейско присъствие" по улиците, отбелязва Би Би Си.

Ньой сюр Марн се намира на изток от Париж и е един от най-бедните райони на Франция. Бахтиари разказва, че от началото на протестите всяка нощ от 4 до 5 часа патрулира по улиците заедно с дузина служители и общински съветници, за да предупредят властите в случай на агресия от страна на бунтовниците.

Днес кметът на Ньой сюр Марн ще посети Елисейския дворец заедно с повече от 200 други кметове, за да обсъди кризата с Макрон. Те ще настояват за "повече твърдост" от страна на държавата и за разрешение на местната градска полиция да използва дронове за наблюдение на протестиращите.

"Това, което се случва в момента, е резултат от дългогодишна слабост на политиците и на решения, които не са били взети. Това е проблем на властта, защото тези хора не се страхуват от правосъдието. Те могат да отидат в съда, но се връщат у дома няколко часа след процеса, просто защото нямаме достатъчно места в затвора в този район на Париж. Не можем да подкрепяме подобна слабост на държавата", каза Зартоще Бахтиари пред Би Би Си.

От кабинета му в кметството се вижда се вижда овъглената стена на местния градски полицейски участък. Той разказва, че бунтовниците са прескочили стената в 1 през нощта с бидон с бензин. Започва пожар, в който изгарят седем полицейски коли.

Полицейският участък е предоставил част от сградата на на отдела за обществено жилищно настаняване, който има за задача да намери жилища за 2300 местни жители. Заради пожара много от данните на кандидатите за жилище са изгубени. Ръководителят на жилищния отдел Лоранс Тендрон Брюне сe разплаква сред опожарените руини на общинския център:

"Толкова съм тъжна. Ще възстановим сградата, ще започнем отново. Но в момента има хора, които толкова отчаяно се нуждаят от жилище. Познавам около половината от тях - когато се обаждат, разпознавам гласовете им. Те не са файлове, те са човешки същества."

По думите на кмета на Ньой сюр Марн от кадрите, заснети от камера за видеонаблюдение, изглежда, че подпалвачите са тийнейджъри на около 14-годишна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки