Протестиращи във Франция блъснаха кола в дома на кмет на парижко предградие, има ранени (обновена)

Постадала е съпругата и едно от децата на кмета

OFFNews 02 юли 2023 в 08:19 16527 2

Снимка Getty Images

Протестиращи блъснаха кола в дома на кмета на южно парижко предградие. При удара са пострадали съпругата и едно от децата на кмета. Той разказа, че след като ударили колата, нападателите запалили и огън.

Кметът Винсент Жанбрун обяви инцидента като "терористична атака". Той каза, че няма думи да опише емоцията си от ужаса, който е изпитал през тази нощ и благодари на властите за намесата им. "Докато се се опитвали да се предпазят от нападателите ми, съпругата и едно от децата пострадаха", заяви Жанбрун, предаде Си Ен Ен. 

Пета поредна нощ на безредици и сблъсъци на полицията с протестиращи във Франция след смъртта на 17-годишното момче, застреляно от полицията в упор, предаде Би Би Си. 

17-годишният Наел бе убит от полицай в парижкото предградие Нантер във вторник, след което в цялата страна пламнаха протести. 

Тази нощ сблъсъците в Марсилия бяха най-тежките. На видеозаписи се вижда как полицията използва сълзотворен газ, а според официални данни в южния град са извършени най-малко 56 ареста.

Сблъсъците продължиха през цялата съботна вечер на главния булевард в център на Марсилия - La Canebière. Над час голяма група протестиращи са се били с полицията, пише Би Би Си. 

С публикация в Twitter министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин поздрави органите на реда за "решителните им действия", които са довели до "по-спокойна нощ".

Снощи около 45 000 полицаи са отговяли за реда. Към 3:30 местно време са били извършени 486 ареста (в петък бяха арестувани 1300 души, а в четвъртък - 900).

Изглежда, че силното полицейско присъствие в центъра на Париж е възпряло протестите, пише британската агенция. Голям брой полицаи бяха забелязани по емблематичната парижка улица "Шанз-Елизе".

В социалните медии имаше призиви към протестиращите да се съберат там, но полицейското присъствие изглежда е възпряло повечето от тях.
Столичната полиция съобщи, че е извършила 126 ареста. Районът на Париж спря всички автобуси и трамваи след 21:00 ч. за втора поредна нощ.

Съобщава се, че френският премиер Елизабет Борн е присъствала в командната зала на националната полиция в Париж, за да наблюдава усилията за поддържане на реда.

В северния град Лил спцеиални олицейски части също са излезли на улицата. Кадри от града през нощта показаха как пожарникари гасят пламъци в автомобили, които са били запалени от бунтовници. Официални лица съобщиха на местните медии, че в град Лион са арестувани 21 души.

За сблъсъци се съобщава и в Ница и Страсбург.

Погребението на 17-годишния Нахел се състоя в Нантер вчера. След службата в джамията в парижкото предградие тялото му трябваше да бъде отнесено в местното гробище. Семейството забрани на медиите да снимат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

2

Constanza

02.07 2023 в 17:14

Къде да ги върнат, те са родени там.

900

1

Гага

02.07 2023 в 13:39

Гетата са пълни с мързеливи неграмотни младежи които са свикнали да получават някакви средства и понеже те не им стигат започват да буйстват и да вандалстват.те никога няма да учат и да започнат работа-това не им е в природата.и вместо да ги върнат в държавите от където идват приемат още.след няколко години няма да има кой да ги храни тогава какъв ужас ще настъпи.гладни неграмотни мързеливи но нахални.бог да и е на помощ на Европа тогава.не че сега е по добре.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки