Финландската армия разпрати писма на 1 милион запасняци

ОFFNews 23 май 2015 в 12:03 8445 12

Снимка Pinterest/Stephanie Lauren Bounds

Финландски войници.

Финландия е изпратила писма до близо 1 милион запасняци, за да актуализира адресите и контактите им, както и да им напомни задълженията по време на война, заяви говорителят на Министерството на отбраната на страната, цитиран от Би Би Си.

В писмото още се казва на запасняците към кое военно подразделение да се присъединят в случай на война. Говорителят е подчертал, че писмото няма нищо общо с обтегнатите отношения с Русия. Въпреки че Финландия не е член на НАТО, в последно време тя засили сътрудничеството си с алианса, което провокира неодобрението на Кремъл.

"Писмото има за цел да напомни на мъжете за техния дълг и задължения в случай на евентуална война. Процесът по разпращане на писмата започна преди случилото се в Крим и Украйна и е само с цел да сме сигурни, че имаме правилните контакти на всеки един запасняк", коментира говорителят на министерството.

Получателите на писмата обаче споделят, че това е първият път от много години, в който властите правят подобно нещо.

През април финландският флот пусна дълбочинни снаряди във водите до Хелзинки като предупреждение срещу подводница, която беше заподозряна, че е навлязла в териториалните води на страната.

Въздушните сили на скандинавската държава също трябваше да отговорят на някои нарушения на въздушното си пространство от страна на руски изтребители.

Финландия и Русия имат 1 340 километра обща граница, а казармата в страната е задължителна за всички мъже над 18 г. за 165, 255 или 347 дни.

Редовата войска на 5,5-милионната страна е 12 000 души, но може бързо да се увеличи на 280 000 войници, ако резервите бъдат свикани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!