Quantcast

Финландия става първата страна без тютюнев дим

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2017 в 14:53 5544 3

Снимка Pixabay

Финландското правителство си е поставило амбициозната цел да научи гражданите си живеят по-здравословно, съобщи Си Ен Ен.

Плановете са страната да стане първата без тютюнев дим до 2040 г. и да има по-малко от 2% от жителите, които да консумират тютюн под всякаква форма.

Тенденцията в развитите страни е популярността на цигарите да намалява. Сред мерките за ограничаване на тютюневия дим са вдигане на цените на тютюневите зиделия, забрамна за рекламирането им, поставянето им на видни места в магазините и създаване на забранени за пушене обществени места.

През 2013 г. едва 16% от жителите на Финландия са пушели ежедневно, а във Великобритания през 2014 г. процентът на възрастните пушачи е бил 19.

В началото на тази година във Финландия бяха въведени още по-големи рестрикции срещу тютюнопушенето.

"Подходът ни е революционен", казва ръководителят на отдела за предотвратяване на вредите в Министерство на здравеопазването и социалните въпроси на Финландия.

Експертите смятат, че финландското правителство ще успее да откаже всички от вредния навик благодарение на иновациите и творческия подход.

Вместо да разделя инициативата на отделни етапи, министерство иска да обхване всеки сегмент. Идеята не е просто да прехвърли пушачите към електронни цигари или смъркане.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

38251

1

Denis Rizanov

26.01 2017 в 15:08

Финландското правителство си е поставило амбициозната цел да научи гражданите си живеят по-здравословно

финландците смучат като смоци, но щели били да заживеят по-здравословно. Патент на финландски тинейджърки е употребата на водка вагинално чрез тампон. Не миришат на алкохол, а и отива значително по-малко количество. Е може да поумрат преди да разберат, че са се напили, но всеки сам поема риска за себе си.