Финландия изправи на съд трима журналисти, разкрили тайни на военното разузнаване

OFFNews 25 август 2022 в 19:43 4467 0

Нито един от тримата подсъдими не се яви днес в съда, вместо тях в залата бяха защитниците им.

Снимка Yleisradio

Нито един от тримата подсъдими не се яви днес в съда, вместо тях в залата бяха защитниците им.

Трима финландски журналисти бяха изправени днес пред Окръжния съд в Хелзинки по обвинения в разкриване на държавни тайни, свързани с националната отбрана, заради предполагаемото публикуване на класифицирани документи във вестникарска статия, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

Статията от 16 декември 2017 г. във всекидневника "Хелзингин саномат" е посветена на дейността на военно-разузнавателната агенция Финландски център за разузнавателни проучвания. Разследването на журналистите разкрило приблизителното местоположение и задачите на разузнавателно звено, което е част от отбранителните сили и военното разузнаване на страната.

Журналистите Туомо Пиетиляйна и Лаура Халми, както и управител на вестника Кале Силфверберг, отричат да са извършвали нарушения. В четвъртък, обаче, прокуратурата обяви, че и тримата са знаели за възможната наказателна отговорност, преди да публикуват информацията, свързана документи на военното разузнаване. По тази причина обвинението поиска условни присъди и за тримата за по поне година и половина затвор. По финландското законодателство за класификацията, по която са им повдигнати обвинения могат да лежат до 4 години в затвора. В четвъртък нито един от тримата не се яви на заседанието в съда, местата им в залата бяха заети от защитниците им. Подсъдимите имат насрочена дата, на която трябва да дадат показания. 

Службите за сигурност твърдят, че документите, които са публикували Пиетиляйна и Халми, а Силферберг одобрил за публикация, са съдържали най-високите нива на класифицирана информация I-IV. Самите подсъдими, обаче, казват, че всички публикувани данни са се съдържали и в открити източници за информация.

Планирано вестникарско продължение на материала не е било публикувано по нареждане на главния редактор, след като първият материал предизвикал критики, съобщи МТВ, цитирана от Асошиейтед прес.

Прокурор е поискал днес премахване на онлайн версията на оригиналния материал от сайта на "Хелзингин саномат", съобщи МТВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови