Финансовите министри на ЕС се договориха за банков съюз

OFFNews 19 декември 2013 в 08:53 1540 0

Флаг на Европа
Флаг на Европа

Финансовите министри на страните членки на ЕС постигнаха договореност за създаването на банков съюз, съобщава АП.

Решението бе взето след преговори в Брюксел, продължили почти 12 часа. Ключовият пункт по съглашението за създаване на банков съюз бе Единният механизъм за решаване на проблеми (SRM), позволяващ закриването на банки на ръба на банкрута и създаването на режим за защита на вложителите.

„Говорим за революционна промяна в европейската банкова система. Данъкоплатците ще бъдат избавени от необходимостта да плащат, за да спасяват затънали банки”, заяви Мишел Барние, еврокомисар по финансовите пазари.

Подготовката за създаване на банков съюз започна след избухването на световната финансова криза през 2008 г. Тогава спасяването на редица крупни банки бе осъществено за сметка на данъкоплатците. Очаква се съглашението за създаване на банков съюз да бъде подписано от лидерите на страните членки на ЕС на двудневната им среща, която започва днес.

Правилата на банковия съюз ще бъдат задължителни както за 17-те страни от еврозоната. Останалите 11 държави от ЕС, използващи собствена валута, при желание също ще могат да се присъединят към банковия съюз.

Ден по-рано на срещата на Еврогрупата бе договорено, че банковите депозити до 100 000 евро вече ще се покриват със средства, заделени от самите банки, като по този начин се елиминира рискът за вложителите, съобщи БГНЕС. 

Системата за гарантиране на влоговете е един от трите стълба на вече договорения банков съюз. Постигнатото споразумение изисква от всяка държава-членка на Еврозоната в рамките на 10 години да създаде гаранционен фонд на стойност 0,8% от всички гарантирани депозити.

Вложителите ще могат да получават парите си в срок от 7 работни дни, като предишното предложение бе това да става за 20 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!