ФБР започна разследване на бивш шеф на американска търговска верига за секстормоз

OFFNews 17 януари 2024 в 14:13 780 0

Джефрис

Снимка Getty images

Майк Джефрис

ФБР започна разследване на бившия главен изпълнителен директор на американската търговска верига Abercrombie & Fitch (A&F) Майк Джефрис, след като Би Би Си публикува свидетелски показания, че Джефрис е тормозил и експлоатирал сексуално мъже на различни събития, организирани от него по света.

Срещу Майк Джефрис и британския му партньор Матю Смит е подаден иск, в който те са обвинени в организиране на трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Агенти на ФБР разпитват и призовават потенциални свидетели. В разследването участва и федералната прокуратура за Източния окръг на Ню Йорк.

Адвокатът на Джефрис отказва коментар. ФБР също не коментира разследването.

През октомври м.г. Би Би Си публикува поредица от документални предавания и подкасти, в които осем души разкриха как Майк Джефрис и партньорът му Матю Смит са принуждавали млади хора да правят секс по време на събития и партита в резиденциите им в Ню Йорк и в луксозни хотели по целия свят - по-специално в Лондон, Париж и Маракеш.

И осемте свидетели са от редиците на жертвите на тормоз. Събитията, които те описват, са се случили между 2009 и 2015 г.

Според тях Джефрис и Смит сами са правили секс с тях, но също така са нареждали на жертвите си да имат сексуален контакт помежду си.

Би Би Си се е сдобила с документи, включително самолетни билети и програми на събития, които сочат, че обвиняемите са били начело на мащабна и добре организирана мрежа за трафик на хора с цел сексуална експлоатация, в която е работил цял персонал от сводници.

Основният посредник между босовете и пазара на сексуални услуги е бил Джеймс Джейкъбсън, сочат документите. Неговата самоличност е установена, както и мястото, където живее. Джейкъбсън вече е на 70 г. и не признава, че е извършил незаконни действия. Според него младите мъже са отивали на тези събития доброволно и съзнателно.

Джейкъбсън предложил на журналистите сделка: да не разкриват името му в замяна на подробности от историята на Джефрис и Смит. Предложението му е било отхвърлено.

Ръководството на Abercrombie & Fitch коментира, че компанията е ужасена от отвратителното поведение на бившия си главен изпълнителен директор. A&F е спряла значителна част от пенсионните му плащания, възлизащи на 1 млн. долара годишно.

Майк Джефрис и Матю Смит са игнорирали всички искания за коментар.

Джефрис оглавява Abercrombie & Fitch като главен изпълнителен директор през 1992 г. и играе важна роля в международната експанзия на компанията за облекло. Под негово ръководство са създадени и дъщерните марки на A&F - Hollister и Gilly Hicks.

В средата на 2000-те години приходите на компанията възлизат на 2 млрд. долара годишно, а Джефрис е един от най-високоплатените ръководители в областта на търговията на дребно в световен мащаб.

Той се оттегля от поста главен изпълнителен директор през 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!