Европейска банка ще подпомага американски ГМО-производител

Последна промяна на 19 ноември 2012 в 18:39 4347 4

Земеделски производители. Снимка: БГНЕС

Американската биотехнологична компания "Монсанто" може да получи 40 милиона щатски долара финансиране от Европейска банка за възстановяване и развитие, за да укрепи позициите си на европейския пазар. За това алармираха от международната неправителствена организация Bankwatch, която наблюдава инвестициите с публични пари в Европа.

През идния април ЕБВР ще реши дали да отпусне помощта за "Монсанто", която е най-големият производител на семена в света и един от двигателите на разпространението на генетично модифицирани организми (ГМО). Парите са за финансова гаранция, покриваща случаите, когато земеделски производители не могат да си платят семена или агрохимикали, купени с разсрочено плащане.

Помощта ще бъде предоставена от ЕБВР за договори, сключени от Монсанто със средни и едри стопани и дистрибутори в България, Унгария, Русия, Сърбия, Турция и Украйна. От информацията за проекта в сайта на ЕБВР не става ясно дали той ще финансира и разпространението на ГМО. В България от 2 години лабораторните проучвания и производството на ГМО са абсолютно забранени със закон. Храните, съдържащи такива съставки – като генно модифицираната соя, трябва да се продават със специални видими означения. В началото на 2010 г. правителството опита да либерализира режима за биотехнологичните култури, но заради шумни граждански протести парламентът прие обратното – пълен мораториум.

„Абсолютно безобразно е, че ЕБВР планира да използва публични средства, за да подпомогне гигант, вече доминиращ на световните пазари за семена и агрохимикали. Заявената цел на ЕБВР е да подкрепя частния сектор в страните в преход; по какъв начин предоставянето на средства на една от най-богатите корпорации допринася за това?“, коментира Йонут Апостол, координатор за ЕБВР нa CEE Bankwatch Network.

„Още по-тревожно е твърдението на ЕБВР, че подкрепата за "Монсанто" в региона подсилва хранителната сигурност ”, казва Апостол. „Земеделският модел, развиван през последните десетилетия от тази корпорация, фокусиран върху химикали, монокултури, ГМО и маргинализация на малките производители е именно това, което вреди на хранителната сигурност в епохата на все по-нестабилните климатични условия.“

Тази седмица CEE Bankwatch, заедно с още 156 НПО от целия свят, сред които българското сдружение „За Земята“, изпратиха писмо до ръководството на ЕБВР, в което оспорват предложената финансова помощ на "Монсанто". Проектът, касаещ американската корпорация вече е минал някои от вътрешните процедури за одобрение на ЕБВР и крайното решение ще бъде взето през през април. То изисква гласуване, в което ще трябва да участват и страните от Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.03 2013 в 09:20

Нагли, по - нагли, т.н. Европейска банка за възстановяване и развитие.
Безочливи, по-безочливи, Монсаанто

20.11 2012 в 10:25

Това е доказателство, че е крайно време да спрем да си мислим, че България е проблематична държава сама по себе си, а т.нар. Запад е едно прекрасно място, населено с културни и нравствени хора, защото НЕ Е ТАКА!

Проблемите са глобални. Мит Ромни-тата са заплаха повсеместна - тъпи и богати, псевдо-моралисти и псевдо-християни - Тексаски синдром!

19.11 2012 в 19:45

Това ще бъде приноса на банката за намаляване на населението по света и решаване проблема с гладуващите - няма човек, няма проблем.

19.11 2012 в 19:41

ми отредена ни е ролята на опитни зайчета,нема проблем