Европарламентът призна Голодомора от 1932-1933 година за геноцид срещу украинския народ

Красимир Крумов 15 декември 2022 в 14:51 2680 1

Голодомор

Снимка Цензор.нет

Мемориалът на Голодомора в Киев

С 507 гласа за и 12 против Европейският парламент прие резолюция, с която признава за геноцид умишлено причинения през 1932-1933 година от Сталин масов глад в Украйна, получил името Голодомор. Счита се, че по вина на властите в Москва са загинали между 2.6 и 3.9 милиона жители на Украйна, като са регистрирани случаи на канибализъм.

„Европейският парламент признава Голодомора, изкуствено предизвикания глад от 1932-1933 година в Украйна, предизвикан от съзнателната политика на съветската власт, за геноцид против украинския народ, тъй като е извършен с цел да се унищожи група хора по пътя на умишлено създаване на условия за живот, насочени към нейното физическо унищожение“, се казва в резолюцията.

В тази връзка Европейският парламент призовава Руската федерация „като правоприемник на Съветския съюз официално да признае Голодомора и да поднесе извинения за тези престъпления“. Освен това ЕП призовава всички страни и международни организации, които още не са признала Голодомора за геноцид, да го направят.

Названието голодомор идва от чешкото hladomor което в художествената литература в Западна Украйна е използвано за синоним на изгладнял човек. В значение на глад е регистрирано през 1926 година в украиноезичната преса в полския Лвов. По отношение на явлението на масово убийство чрез глад е приложено на 17 август 1933 година в чешкия вестник „Вечерник Права Лиду“ в статия със заглавие „Гладомор в СССР“. В украинския език е фиксирано едва през 1963 година в предговор към романа „Жълтият княз“ на Васил Барка, отпечатан в Ню Йорк. За първи път в самата Украйна думата голодомор публично е произнесена през 1986 година на партийно събрание на КПСС при киевската организация на Съюза на писателите. Същата реч е публикувана в официалната съветска преса едва през 1988. Нито перестроечното ръководство на СССР, нито след това Руската федерация, не са поемали отговорност за Голодомора.

На 25 декември 2009 в хода на разследване на образувано наказателно производство срещу съветските партийни и държавни ръководители
И. В. Сталин, В. М. Молотов, Л. М. Каганович, П. П. Постишев,, С. В. Косиора, В. Я. Чубар и М. М. Хатаевич за наличието на престъпление по чл. 442, ч. 1 на НК на Украйна Апелативният съд в Киев е потвърдил всички изводи на следствието за организиране на територията на Украинската съветска социалистическа република на геноцид срещу украинската национална група, т.е. изкуствено създаване на жизнени условия, замислени за нейното частично физическо унищожение. Съдът е констатирал, че обвиняемите са извършили вменяваните им престъпления и е закрил наказателното дело във връзка с тяхната смърт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови