Еврокомисията нареди замразяване на "Южен поток"

OFFNews 28 май 2014 в 20:17 6422 35

Проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство.

Това се казва в Комюнике на Европейската комисия до ЕП и Съвета на ЕС относно стратегията за енергийна сигурност.

„Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията. В частност проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС”, се казва в една от точките на документа, които трябва да бъдат приложени в краткосрочен план.

Споразумението между България и Русия за "Южен поток" не отговаря на европейското законодателство, каза на пресконференция днес еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Южен поток" е проект за доставка на гориво, което вече достига до ЕС. Той ще промени количеството на доставяния газ. Това е нов път, а не нов източник, заяви Йотингер.

Оценяваме проекта от юридическа гледна и сме в контакт със съответните държави от ЕС. "Южен поток" би могъл да заработи с целия си капацитет поне след три години, затова не е решение за енергийната сигурност на ЕС в краткосрочен план. Имаме добра дискусия с българското правителство по този въпрос. Разглеждаме междуправителственото споразумение за този газопровод между София и Москва, чиито приложения не отговарят на европейското законодателство. Опитваме се да оценим доколко строежът на това съоръжение на българска територия може да бъде съобразено със законодателството на ЕС, допълни еврокомисарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!