Естония ще стреля на месо, ако види "малки зелени човечета"

ОFFNews Последна промяна на 13 май 2015 в 22:13 10020 27

Снимка Pärnu Postimees / Scanpix

Естонски войници.

Естония има ясен план как да се оправи с всякакви "малки зелени човечета" на нейна територия - ще ги застреля, това заяви главнокомандващият войските на страната, цитиран от "Файненшъл таймс".

Докато НАТО се мъчи да приеме новопоявилия се реваншизъм в Кремъл, Прибалтика се превърна в особено застрашена територия, която потенциално може да бъде следващата жертва на руския милитаризъм и подривни тактики, пише изданието.

"Естония и съседките ѝ не са като Украйна обаче - ако руски агенти и специални сили влязат в естонска територия, "трябва да застреляш първия руснак, изпречил се пред теб". Ако някой с каквито и да е чужди военни отличителни знаци извърши терористични нападения в страната ти - трябва да го застреляш...не бива да го допуснеш да влезе", коментира ген. Рихо Терас, най-висшият военен в 1,3 милионната страна, която в момента провежда най-голямото си военно обучение с 13 000 войници.

НАТО прекара месеци в опити да изработи стратегия, с която най-добре и най-бързо да отреагира при ситуация, подобна на тази в Крим или Донбас.

"Въпреки че Естония е на предните линии на алианса и е изправена пред най-голяма опасност, справянето с проблема е въпрос на сплотеността на НАТО, не само на тактиките му. Естония е функциониращо общество, не сме като Украйна... Въпреки това трябва да сме нащрек със случващото се в Русия и да сме подготвени", добави ген. Терас.

Той подчерта, че съюзът трябва да е готов да застане зад гърба на всяка една своя членка и да тръгне на война заради нея, ако се наложи. Нещо, което НАТО не беше готов да направи за Киев.

"Страните в НАТО са задължени да харчат 2% от БВП за защита, но въпреки това само шепа страни покриват тези изисквания. Великобритания, най-големият инвеститор в областта на отбраната си, ще намали военния си бюджет под тези задължителни 2% в следващите 5 години. Англия и останалите страни трябва да бъдат убедени да харчат повече", смята генералът.

Според него НАТО също така трябва да подсигури ядрения си арсенал, който е много важен за сигурността на алианса. В тази връзка решението на Англия - единствената европейска натовска държава с ядрено оръжие, без да броим Франция, чийто ядрени ракети са стриктно извън контрола на съюза - да свие арсенала си, е много лошо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.05 2015 в 16:12

Каси, аз не те питам дали крокодила е по-зелен или по-дълъг. Знаеш или не знаеш топ 5 на страните с най-много имигранти на своята територия? Да или не?
Няма да те убият ако кажеш не. Не бой се.
:))))))


Форума е за обмяна на мнения. Някои като йончевото менте кънчо-фурко изкарват и пари от това... само за лекарства да ги дадат! Но това е друга тема.

14.05 2015 в 16:01

Пост 23 е отговора или да не го търсиш. За емигранти не броя изпратените от китайското правителство колонизатори. Подготвящи влизането на народната армия в исконните китайски земи. В момента 3% от населението в далечния изток на Русия са китайци. 70% от тях са се заселили там през последните 5 години. Като темповете на заселване се увеличават с геометрична прогресия.

14.05 2015 в 14:05

Сега не мога да ти го пусна щото пиша от телефона. Ако не забавя довечера ще дам линк, заслужава си да се гледа наистина е впечатляващо.

14.05 2015 в 14:02

Кънчо аз за имигранти не броя изпратените от китайското правителство колонизатори. Изпратени да подгтвят навлизамето на народната арния в исконните китайски земи.

14.05 2015 в 13:56

Ти го питаш питаш нещо, то се прави на две и половина и вика - гледа ли снощи новините по новатв?
Ми не съм го гледал бе Каси, пусни да го видим и да се посмеем и ние. Пък после ако искаш отговори и на моя въпрос.

14.05 2015 в 13:45

Къчо гледа ли празнуването на баиряма в Москва където един талибан качен на оградата на православен храм крещи алах акбар и караха местните руснаци да се сабуват боси докато минават през площада. Гледката наистина е много впечатляваща.

14.05 2015 в 13:37

Референдум това с китайчета вече го правят в Сибир само миналата година в Сибир са се заселили над 50 000 китайчета борят демогравската криза в Русия. След две - три години ще са национлно мнозинство в Сибир и туко виж спретнали едно референдумче от кримски тип за присъединяване към Китай.

14.05 2015 в 13:36

Купена ли е, подадена ли е, под аренда ли е дадена... не знам. Но отвори сайта на ООН и виж. Там си го има това нещо.
Бае ти Кънчо празни приказки не говори.


Между другото да те светна и по един друг интересен въпрос. Знаеш ли мило шорошомолче кои са първите 2 страни в света по брой имигранти? (И, пристигнали в съответната страна) да не се объркаш, че си мислел за друго.

14.05 2015 в 13:23

Кънчо Аляска не е анексирана а купена и месните не са толкова тъпи като тези в Крим да позволят руснаците да ги анексират. Само луд или глупак доброволно ще се присъедини към Россия. Е за кримчани може би има оправдание, това в Крим не беше съвсем доброволно.