Естония ще стреля на месо, ако види "малки зелени човечета"

ОFFNews 13 май 2015 в 22:13 10964 26

Снимка Pärnu Postimees / Scanpix

Естонски войници.

Естония има ясен план как да се оправи с всякакви "малки зелени човечета" на нейна територия - ще ги застреля, това заяви главнокомандващият войските на страната, цитиран от "Файненшъл таймс".

Докато НАТО се мъчи да приеме новопоявилия се реваншизъм в Кремъл, Прибалтика се превърна в особено застрашена територия, която потенциално може да бъде следващата жертва на руския милитаризъм и подривни тактики, пише изданието.

"Естония и съседките ѝ не са като Украйна обаче - ако руски агенти и специални сили влязат в естонска територия, "трябва да застреляш първия руснак, изпречил се пред теб". Ако някой с каквито и да е чужди военни отличителни знаци извърши терористични нападения в страната ти - трябва да го застреляш...не бива да го допуснеш да влезе", коментира ген. Рихо Терас, най-висшият военен в 1,3 милионната страна, която в момента провежда най-голямото си военно обучение с 13 000 войници.

НАТО прекара месеци в опити да изработи стратегия, с която най-добре и най-бързо да отреагира при ситуация, подобна на тази в Крим или Донбас.

"Въпреки че Естония е на предните линии на алианса и е изправена пред най-голяма опасност, справянето с проблема е въпрос на сплотеността на НАТО, не само на тактиките му. Естония е функциониращо общество, не сме като Украйна... Въпреки това трябва да сме нащрек със случващото се в Русия и да сме подготвени", добави ген. Терас.

Той подчерта, че съюзът трябва да е готов да застане зад гърба на всяка една своя членка и да тръгне на война заради нея, ако се наложи. Нещо, което НАТО не беше готов да направи за Киев.

"Страните в НАТО са задължени да харчат 2% от БВП за защита, но въпреки това само шепа страни покриват тези изисквания. Великобритания, най-големият инвеститор в областта на отбраната си, ще намали военния си бюджет под тези задължителни 2% в следващите 5 години. Англия и останалите страни трябва да бъдат убедени да харчат повече", смята генералът.

Според него НАТО също така трябва да подсигури ядрения си арсенал, който е много важен за сигурността на алианса. В тази връзка решението на Англия - единствената европейска натовска държава с ядрено оръжие, без да броим Франция, чийто ядрени ракети са стриктно извън контрола на съюза - да свие арсенала си, е много лошо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!