НАТО твърди, че Русия иска да завземе Приднестровието като Крим

OFFNews Последна промяна на 16 септември 2014 в 18:16 6787 31

Молдовски войници.

Снимка Wikimedia.

Молдовски войници.

Русия провежда някои сходни действия от хибридната война в Крим и Украйна и в отношенията си с друга държава - Молдова.

Това заяви генералът от въздушните сили на САЩ и началник на войските на НАТО в Европа Филип Брийдлов, цитиран от световните агенции.

Москва се е намесила в Украйна в защита на руското население с помощта на "малки зелени човечета" - униформени войници без разпознавателни знаци. Едновременно с това Русия трупа военни и продоволствие край границата под претекст, че провежда учения, но в крайна сметка се намесва и пряко, анексирайки Крим в единия случай и в подкрепа на проруските сепаратисти във втория, обяснява Брийдлов.

"Сценарият с малките зелени човечета, който се разигра в Крим, видяхме и в Източна Украйна. Днес сме свидетели как той отново е започнал, но този път в Молдова и Приднестровието", каза Брийдлов.

Руските войски направиха военна тренировка по-рано тази година в отцепената от Молдова територия на Приднестровието. Президентът на Молдова предупреди Кремъл да не се опитва да анексира региона, както направи с Крим.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин предупреди миналата година Молдова, че ако продължи да се сближава с Европа, може да загуби контрол над Приднестровието и да доведе до повишаване на цените на газа, идващ от Русия. 

Брийдлов заяви, че НАТО вече разбира как Москва прилага хибридната си война, но е важно да се разработи тактика за подпомагане на държавите в Източна Европа да удържат на атаката.

НАТО не може да се намеси във вътрешни конфликти на страни членки, но може да действа, когато бъде идентифициран ясен външен агресор. "Ако тази хибридна война се разрази, без да е ясно кой е нейният инициатор, това е вътрешен проблем само и единствено на дадената държава, заяви Брийдлов.

"В момента няма натовска политика по отношение на държавите, които са извън съюза и не са част от Руската федерация", добави той.

Генералът посочи, че без партньорството на Русия Европа не може да бъде в състояние на мир и свобода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.09 2014 в 03:03

Гацо каза! За “ВлаДЕнце тъпо недоклатено! Не те задължавам да слушаш бе ТЪПЧАНАР! Само гледай увисналите физиономии на Меркел, Джон Маккейн, Солана, минотбрана USA и т.н. ТОВА ГЛЕДАЙ ТЪПАНАР, Иначе напъните ти за анализ на световна политика водят само до посиране, до дрисък!
Айде посран тъпанар ВИЖ!) – “Мюнхенская речь В. В. Путина, 2007, February 10, http://rutube.ru/video/e22138414c374533e6e66b2d9cae4e57/
Гацо каза

16.09 2014 в 23:42

Хайде,чесън-изплюй камъчето?

16.09 2014 в 23:31

Сериозно, никой ли не знае марка

16.09 2014 в 23:27

Спиртчо,прозрачен си :)Димни завески от недорасли тролчета.Кацнало ти е врабче на шнорхела:)

16.09 2014 в 23:26

@чесън,
напомни ми тошовото време... на жълтите павета - магазин, показен, на Булгартабак. Една мургава кубинка седи и свива пури на една маса... с език и плюнка.

Между другото, кой какви пури мечтае да засмуче, си е негова работа. На тебе коя по ти се иска, боковата или воленовата?

Хахахахахахахахахахахахахаха

Всичко е въпрос на пари, браточка... плащаш - смучеш.

Хахахахахахахахахахахаха

16.09 2014 в 23:21

Каква е истината за участието на България в НАТО? Получаваме ли адекватна защита и имаме ли национална стабилност и сигурност? Европейските и американските представители, създали Вашингтонския договор, биха се изненадали, ако бяха видели колко ефективно той продължава да бъде в основата на евроатлантическото сътрудничество в областта на сигурността. Колко хитро прословутият чл. 5 мами нациите, че НАТО защитава, дава сигурност, спокойствие и закрила. По време на преговорите за Вашингтонския договор, основополагащия документ на НАТО, текстът на член 5 за ангажимента за колективна отбрана е подреден така, че да успокои европейските съюзници, че Америка гарантира тяхната сигурност и същевременно да получи подкрепата на Конгреса и обществеността в САЩ. Оттогава съюзниците са принудени да адаптират приложението на член 5 към променящите се условия в Алианса и околния свят. На практика може да се каже, че начинът, по който се е прилагала разпоредбата, е не по-малко важен от грижливо премерените й думи. Окончателният текст на член 5, въпреки очевидните си двусмислия и компромиси, успява да бъде основополагащ в договора, която всяка страна членка сключва с НАТО. Текстът гласи, че всяко нападение в страна членка „ще се разглежда като нападение срещу всички тях”… Позовавайки се на легитимността на такива действия въз основа на член 51 от Устава на ООН, всяка съюзническа държава се задължава „да окаже помощ на нападната страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално или съгласувано с останалите, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила…” Договорът, с тази толкова условна разпоредба, се оказва едва ли не абсурден. Това означава, че „привидната свобода на избора за всяка държава е илюзорна”. Да си представим следната ситуация: ако САЩ нападнат България, мислите ли, че НАТО ще изпълни задълженията си по член 5, ако си каже ‘трябва само да предприемем такова действие, каквото сметнем за необходимо, това означава, че би било достатъчно ни изпратят 10 галона керосин! Звучи нелепо, но е напълно обосновано от безумния договор. Така в клопката на прословутият чл. 5 са изпипани много добре две неща: да се заблудят останалите държави, че имат сигурност и НАТО да се освободи от всяка отговорност, в случай на нападение на негова страна членка. Още по-удобното уточнение: могат да се предприемат такива действия, каквито смята за необходими!

16.09 2014 в 23:21

След като първоначално отрекоха да са използвали снаряди с бял фосфор по време на втората битка за Фалуджа, по-късно американските сили признаха, че са използвали такива боеприпаси срещу сгради в града. Независими доклади показват, че нивата на вродените аномалии при раждания във Фалуджа са далеч по-високи в сравнение с други райони на Ирак, да не говорим за другите арабски страни. Разбира се, никой не може да извади неопровержими доказателства, че за трагедията на децата в града са виновни американските боеприпаси.

Сайеф живее (нарочно употребявам тази дума) в жилищния район на Фалуджа "Шахада", на една от по-опасните улици в града. Полицаите, както и останалите граждани на Фалуджа – мюсюлмани сунити, стоят с автомати до вратата на дома на Сейф, когато дойдохме на посещение. Двама от тези мъже със сини униформи обаче
влязоха вътре с нас и видимо се разчувстваха при вида на безпомощното бебе на пода, клатейки главите си невярващо, с безпомощност, каквато баща му Мохамед отказва да издаде.

"Мисля, че всичко това е, защото американците използваха бял фосфор в двете големи битки", казва той. "Чух за много случаи на вродени аномалии на деца при раждането. Трябва да има причина. Когато детето ми първоначално беше прието в болницата, видях семейства с абсолютно същите проблеми".

Извършените от битката за Фалуджа през 2004 г. насам изследвания отбелязват силно повишение на нивата на детска смъртност и раковите заболявания в града; според най-новия доклад, сред чиито автори е и лекар от най-голямата болница във Фалуджа, вродени малформации се наблюдават при 15 процента от всички раждания в града.

16.09 2014 в 23:20

чесън,....сигурно скъпи?