ЕС заплаши Русия с по-големи икономически санкции

OFFNews 12 май 2014 в 12:19 2453 1

ЕС заплащи Русия с по-големи икономически санкции

ЕС обмисля въвеждането на трета фаза на санкции срещу Русия, която включва широки икономически ограничения. Въвеждането им ще зависи от позицията на Москва относно президентските избори в Украйна.

Това заяви преди заседанието на Съвета на ЕС британският външен министър Уилям Хейг.

Най-важното сега е да се проведат изборите на 25 май. Миналата седмица бях в Украйна и почувствах стремежа на хората да се изкажат чрез гласуване относно своето бъдеще и бъдещето на страната си. Това ще може да се направи и тук. Ние подготвяме трета фаза на санкциите, която ще зависи от руското отношение към украинските избори на 25 май, посочи Хейг.

Хейг разкритикува проведените на 11 май референдуми в Донецка и Луганска области. Организаторите на тези референдуми дори не се преструваха, че гласуването става по прозрачен начин, категоричен е той.

Такива опити да се проведе референдум не могат да се приемат сериозно от света. Съгласно всякакви критерии тези референдуми са незаконни. Те не отговарят на никакви изисквания на законността и прозрачността, каза британският външен министър.

За въвеждане на икономически санкции срещу Русия заговори и министърът на външните работи на Литва Линас Линкявичюс.

Втората фаза на мерките срещу Москва, която включва санкции срещу частни лица, все още не е изчерпана. Каквото и да правим, трябва да има координация с всички международни играчи и в частност със САЩ, посочи Линкявичюс.

По думите на министъра не е изключено въвеждането и на трета фаза на санкции срещу Русия, но според него икономическите санкции трябва да се въвеждат много внимателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!