ЕС замразява активите на най-голямата руска банка. Посланиците одобриха 7-мия пакет санкции

Красимир Крумов 20 юли 2022 в 19:43 5337 1

Арнолдас Пранкявичюс

Снимка Twitter / Arnoldas Pranckevičius

Арнолдас Пранкявичюс

Постоянните представители на страните от ЕС одобриха новия, седми пакет от санкции срещу Руската Федерация.

„Току-що одобрихме нов пакет от санкции срещу Русия, който включва забрана за внос на злато, нови мерки за контрол на износа, замразяване на активите на Сбербанк, санкции срещу повече от 50 нови физически и юридически лица, включително политици, военни лидери, олигарси , пропагандисти.“ – заяви след срещата на посланиците постоянният представител на Литва Арнолдас Пранкявичюс.

По-рано този месец вече се появиха информации, че наред с други, в новия списък със санкции ще бъдат включени кметът на Москва Сергей Собянин, първият вицепремиер Андрей Белоусов, ръководителят на „Ростех“ Сергей Чемезов, актьорите Сергей Безруков и Владимир Машков, както и членовете на пропагандния рокерски клуб “Нощните вълци“. 

В седмия пакет от санкции са предвидени корекции на правилата за транзит през Литва до Калининградска област на руски стоки, попадащи под удара на западните ограничения.

Очаква се новите санкции да влязат в сила на 21 юли, след като бъдат публикувани в Официалния вестник на Европейския съюз. Предишният, шести пакет от санкции на ЕС беше представен в началото на юни. Той включваше постепенния отказ от руския петрол в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!