„Газпром“: Цената на газа за Европа може да скочи

След 2019 г. няма да се доставя руски газ през Украйна, увери Алексем Милер

OFFNews Последна промяна на 14 април 2015 в 12:53 4199 15

Алексей Милер

В рамките на новата стратегия на руската газова компания „Газпром“ за активна работа на азиатския пазар, е възможно цената на руския газ за Европа да се увеличи. Не е изключено Русия да си „вземе почивка“ в доставките на газ за ЕС.

Това заяви директорът на „Газпром“ Алексей Милер по време на международен дискусионен форум.

След решението да се спре работата по проекта „Южен поток“ заради съпротивлението на на ЕС „Газпром“ започва нова стратегия на европейския пазар, която включва спиране на инвестирането в европейска газопреносна инфраструктура и насочване към Азия, обясни той.

Ситуацията на азиатския пазар ще стане основен фактор за ценообразуването на европейския пазар на газ в близкото бъдеще, тъй като и двата пазара ще използват руски газ, подчерта Милер.

Директорът на „Газпром“ допълни, че вече е започнало строителството на газопровода „Силата на Сибир“ към Китай и доставките на газ трябва да започнат през 2019 г.

Милер посочи и какви са рисковете пред Европа заради идеята за диверсификация на доставките на газ.

Премахването на модела, който предполага обмен на активи с европейските партньори, увеличава риска за транзита на газ. „Газпром“ е готова да работи по правилата на ЕС, както и да увеличи мощностите за доставки в Европа, но са необходими гаранции, че тези мощности ще бъдат използвани в дългосрочен план, иначе те ще бъдат преориентирани към азиатския пазар, категоричен е Алексей Милер.

Възможностите на „Газпром“ възлизат в момента на 617 млрд. кубически метра газ, докато през 2014 г. те бяха от порядъка на 444 млрд. кубически метра. Това означава, че лесно можем да увеличим обема на доставките за Европа, но тогава ЕК трябва да каже, че на Европа този газ й трябва. Можем и да се съгласим на предложението на ЕК за усредняване на цените за всички европейски потребители, но това ще доведе до увеличаване на цените, каза още Милер.

Директорът на „Газпром“ увери, че Русия има намерение да започне реализацията на „Турски поток“, веднага след като бъдат уточнени всички подробности с Турция.

Няма нужда да обсъждаме това с европейските си партньори. След 2019 г. няма да се доставя руски газ за Европа през Украйна, така че Европа трябва да си подготви газопреносна инфраструктура.

Милер не изключи възможността Русия да участва в проектите за строителство на газопроводите в ЕС, които ще са продължение на „Турски поток“ и посочи, че чакат постъпки от европейските партньори в тази посока.

Ние ще го построим и след това ще чакаме. Нашето главно преимущество е, че можем да задържим на пауза, каза Милер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2015 в 15:51

Единственият начин да не доставят газ през Европа е да си направят подводен газопровод през Черно море, Босфора, Дарданелите, Средиземно море, Адриатическо море и ХОП Италия. Който иска да се включва да се включва под водата.

14.04 2015 в 19:38

Поредния блъф и пореден шантаж! Рашките нямат пари да построят толкова сложно съоръжение, а друг инвеститор няма! А нямат и техническа възможност, за тая работа им трябва западна технология. Така са се уплашили, че правят единственото - заплашват, та белким някой се върже! Гледайте сега как нашите рашисти ще ревнат в един глас и ще оплакват нероден Петко...

14.04 2015 в 17:25

Аре, като си построите "Турски поток", пак ще говорим... Ама и там няма да се получи по същите причини, каквито бяха при "Южен".

14.04 2015 в 16:24

На общото отчетно събрание на ТКЗС-то се чете решение на управителния съвет:
- Всички съкооператори се награждават с по един чифт гумени галоши, а председателя - с награда от 5 000 лв.
Следват бурните ръкопляскания на присъстващите и скандирания "Нека оди бос".
Та те така и с тук присъстващите форумци. Шистов им е мозъка.

14.04 2015 в 15:11

Предстои шистова революция в Полша и Румъния, както и разработката на огромни конвенционални газови находища в български, румънски и кипърски териториални води, тъй че е твърде вероятно от 2019-та, Европа да спре да купува газ от Русия........ Тогава, еееех тогава малките евроазиатски очички на г-н Милер ще се редуцират само до едни цепки!

14.04 2015 в 15:01

Ами то според един скорошен анализ единствената държава в ЕС, която разчита на руски газ е България. Та ако врътнат крановете само ние тука ще страдаме известно време. Всички други държави са се осигурли с други източници на 100%.

Та да не се окаже, че г-н Милер и компания дохода им клони към нула. Щото Китай май купува газ от Русия само защото Русия го продава под себестойност т.е. под цената да го изпомпят и транспортират т.е. 5-6 пъти по-евтино от това дето плащаме тука за газта.

14.04 2015 в 14:44

До година Европа няма да купува газ от Газпром, таварищи.

14.04 2015 в 14:40

Изглежда, че от преговорите в Женева се отварят много активности на император Путин, който губи монопола да си играе с Украинската карта, а и не харесва думички като "диверсификация"...Може да се окаже, че както Азия е алтернатива за доставки към ЕС, така и ЕС да се откаже от руски газ ако запеем отново по либретото на Верди...

14.04 2015 в 13:55

Тази пауза накрая да не се окаже менопауза? :D

14.04 2015 в 13:49

Милер евреин ли беше, австриец ли, германец ли. Тихо подозирам, че фюрера от оня свят го е пратил на братушките като вид възмездие.