ЕС отпуска още половин милиард евро за Украйна

OFFNews 24 май 2022 в 13:51 1908 0

Жозеп Борел

Снимка БТА/АП-Архив

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел

Съветът на ЕС е одобрил днес отпускането на още половин милиард евро военна помощ за Украйна.

Средствата ще са основно за осигуряване на защитно смъртоносно оръжие (490 милиона евро), а останалата част ще бъде за предпазни средства и гориво, предаде БТА.

Европейският съюз вече осигури 1,5 милиарда евро военна помощ за Украйна и с днешното решение общата сума достига два милиарда евро, се отбелязва в съобщението на Съвета.

Освен това способностите, които ще бъдат осигурени с европейска подкрепа, са съобразени с нуждите на украинските власти.

В съобщението се посочва, че помощта е предназначена за защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и на цивилните, от руската военна агресия. Отправен е отново призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от украинските земи, да прекрати огъня и да спазва международно признатите граници.

"Утрешната история се пише днес на украинското бойно поле", заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран в съобщението. Той добави, че ЕС ще продължи подкрепата си за Украйна до края на войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков