ЕС готви черен списък за трафикантите на мигранти към Беларус

OFFNews 24 ноември 2021 в 19:41 1350 0

Снимка архив

Европейският съюз иска да изготви списък за наблюдение на лица, за да спре транспортирането на мигранти към Беларус. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европейският парламент, цитирана от DW. 

Тя изтъкна, че ЕС е солидарен с Полша, Литва и Латвия. Фон дер Лайен отхвърли твърдението, което се разпространява в публичното пространство, че има мигрантска криза на източната граница на Евросъюза, като отбеляза, че това е опит на Беларус да дестабилизира ЕС. 

Какъв е планът? 

Фон дер Лайен заяви, че ще предложи на депутатите в ЕП механизъм за изготвянето на "черен списък на всички средства и видове транспорт, свързани с трафика на мигранти".

"Днес комисията предложи законопроект за това", добави тя. 

Фон дер Лайен припомни, че Евросъюзът не признава режима на президента на Беларус Александър Лукашенко и според ЕС той използва миграцията като оръжие заради европейските санкции.

Европейският съюз наложи поредица от санкции на страната заради нарушения на човешките права. Фон дер Лайен отбеляза, че в момента ЕС работи заедно със САЩ, Великобритания и Канада за налагането на нов пакет от ограничения за Беларус. 

"Това е опит на авторитарен режим да се опита да дестабилизира своите демократични съседи. Съгласихме се, че за да се противопоставим на това поведение, е важно да координираме нашите санкции и да работим със страните на произход и авиокомпаниите, които транспортират мигранти до Минск", каза още председателят на ЕК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови