Ердоган ще обсъди с Байдън признаването на арменския геноцид и спирането на F-35.

Георги Ангелов 13 юни 2021 в 17:25 1807 0

Снимка Снимка БТА/АП

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще обсъди всички аспекти на турско-американските отношения с американския президент Джо Байдън по време на утрешната им среща в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел, съобщава в."Хюриет дейли нюз" в превод на БТА. Сред въпросите, които ще повдигне на срещата, Ердоган открои по-специално решението на Байдън да признае за геноцид събитията в Османската империя от 1915 г. и изключването на Турция от програмата за самолетите Ф-35.

Ердоган припомни, че това ще бъде първата среща между него и Байдън след встъпването в длъжност на американския президент.

Очевидно ние трябва да говорим за турско-американските отношения. Имаше много слухове отвътре и отвън. Ние трябва да оставим назад всички тези неща и да говорим за това какво можем да направим заедно, каза Ердоган пред репортери преди да отпътува за Брюксел. Спирайки се на решението на Байдън да признае за геноцид масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915 г., Ердоган заяви: Този подход сериозно ни огорчи. Не е възможно да не повдигнем този въпрос.

Ердоган изтъкна, че ще засегна по време на разговорите и проблема за изключването на Анкара от проекта за изтребители Ф-35, въпреки че Турция изпълнява коректно своите плащания и произвежда близо 700 части за самолета. В това отношение Америка не изпълнява обещанията си и не се съобразява с договора, въпреки че Турция е изпълнила своите отговорности, изтъкна Ердоган, като критикува САЩ, че не са доставили 5 самолета, за които Турция вече е платила.

Нашето единствено очакване от САЩ е да видим подход, който ще укрепи единството и солидарността в НАТО, посочи турският президент.

Ердоган информира и за водения диалог между Турция и САЩ във връзка с Афганистан. След изтеглянето на американските сили /от Афганистан/ единствената страна, която може да продължи мисията, е Турция, каза Ердоган. Той добави, че САЩ са приветствали позицията на Турция за запазване на военния й контингент за охрана международното летище в Кабул. 

Ердоган заяви също, че срещата в Брюксел ще открои важността, която Турция придава на алианса, и призова страните съюзници за солидарност в борбата й срещу терористичните организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови