Ердоган с историческо посещение във Ватикана на фона на протести

OFFNews 05 февруари 2018 в 17:44 3192 0

Снимка АП

На фона на протести турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи днес първото посещение на турски президент във Ватикана от 59 години и обсъди с папа Франциск редица теми, включително статута на Йерусалим, съобщи Ройтерс.

Полицията, която беше отцепила по-голямата част от центъра на града заради визитата, съобщи, че е задържала двама души, след като демонстранти се опитали да преминат през полицейския кордон и да се доближат до Ватикана, въпреки че имали разрешение за протест в друг район.

Ердоган, който върна посещение на папата от 2014 г., разговаря на четири очи със Светия отец в продължение на 50 минути, пише БТА.

"Страните обсъдиха ситуацията в Турция, условията на католическата общност, усилията за приютяването на многобройните бежанци и свързаните с това предизвикателства", се посочва в съобщение на Ватикана.

В съобщението се отбелязва, че разговорите са включвали "статута на Йерусалим, като е била подчертана необходимостта да се насърчава мира и стабилността в региона (на Близкия изток) чрез диалог и преговори при спазване на човешките права и международното законодателство".

Както Ердоган, така и папата се противопоставят на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, което според редица съюзници на САЩ може да подкопае усилията за мир в Близкия изток.

Ватикана подкрепя решение от две държави за палестинско-израелския конфликт като двете страни трябва да се договорят за статута на Йерусалим като част от мирния процес. Палестинците искат Източен Йерусалим за столица на бъдещата им независима държава, докато Израел обяви целия град за своя "обединена и вечна столица".

Ердоган и папата говориха по телефона, след като Тръмп обяви решението си през декември и се съгласиха, че всяка промяна на статута на Йерусалим трябва да бъде избегната.

Преди да отпътува от Турция Ердоган заяви, че САЩ са се изолирали по въпроса за Йерусалим.

В края на срещата папата подари на Ердоган бронзов медальон, изобразяващ ангел, който обгръща северното и южното полукълбо и побеждава противопоставящия му се дракон.

"Това е ангелът на мира, който унищожава демона на войната", каза папата, връчвайки на Ердоган медальона, изработен от италианския художник Гуидо Верол. "Символ на свят, основаващ се на мир и справедливост".

Около 3500 полицаи и служители на силите за сигурност се грижат за реда и сигурността в Рим по време на посещението, а властите забраниха демонстрации в редица зони, включително Ватикана, хотела на Ердоган и дворците на италианския президент и премиер.

Стотици хора се събраха в Рим на организиран от кюрдска група седящ протест под наслов "Ердоган, не си добре дошъл, Рим не те иска". Демонстрацията беше прекратена след сблъсъци с полицията, когато демонстрантите се опитаха да проведат неразрешено шествие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови