Турция ще получи облекчен визов режим, ако намали потока от бежанци

OFFNews 14 октомври 2015 в 09:24 2612 8

Турция ще получи облекчен визов режим и евросредства, ако намали потока от бежанци

Снимка БГНЕС, архив

Турция ще получи поредица от отстъпки от Евросъюза, ако успешно намали потока от бежанци към Европа. Това е посочил в писмо до европейските лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Туск припомня започналите този месец преговори за мигрантската криза с Турция, която според европейски представители искала визови облекчения, повече европейско финансиране и напредък по пътя към членството в блока. Споразумение с Турция би имало смисъл, ако тя действително редуцира притока от бежанци, пише Туск в писмото в навечерието на визита на висши европейски представители в Анкара, съобщава Ройтерс.

Според бившия полски премиер отстъпките могат да бъдат оправдани само, когато тази цел бъде постигната. Той посети Турция миналия месец и беше домакин на турския президент Ердоган в Брюксел миналата седмица. По време на тази визита ЕК дефинира различни начини, чрез които Анкара може да помогне в контрола на миграцията.

В писмото Туск предупреждава европейските лидери, че руските военни действия в Сирия, които са в противоречие на сирийския призив за европейска подкрепа за установяване на зони за сигурност в северната част на Сирия, са допринесли за усложняване на обстановката в региона.

Трябва да сме готови за пролетта и за заплахата от по-голяма вълна от мигранти, прииждащи към Европа, пише Туск и припомня предупрежденията на регионални лидери, че милиони хора може да се насочат към Европа.

Колкото и преувеличен да звучи този вариант, наше задължение е да бъдем готови за всякакви сценарий, казва Туск.

Той посочва, че европейските лидери трябва да обмислят промени в Дъблинската система за прием на бежанците, която сега прави граничните страни отговорни за предоставянето на убежище, както и да укрепят европейските граници чрез възможното създаване на гранични сили на ЕС.

Срещата на върха на ЕС ще започне в 14 ч. по Гринуич в четвъртък и Туск се надява, че въпреки многото кризи, които ще бъдат обсъждани на нея, тя няма да продължи и в петък.

На срещата освен това ще се направи преглед на следващите стъпки в преговорите с Великобритания относно промените, за които тя настоява в отношенията си с ЕС, преди да организира до края на 2017 г. референдума за европейското си членство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!