Турция ще получи облекчен визов режим, ако намали потока от бежанци

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2015 в 09:24 1688 8

Турция ще получи облекчен визов режим и евросредства, ако намали потока от бежанци

Снимка БГНЕС, архив

Турция ще получи поредица от отстъпки от Евросъюза, ако успешно намали потока от бежанци към Европа. Това е посочил в писмо до европейските лидери председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Туск припомня започналите този месец преговори за мигрантската криза с Турция, която според европейски представители искала визови облекчения, повече европейско финансиране и напредък по пътя към членството в блока. Споразумение с Турция би имало смисъл, ако тя действително редуцира притока от бежанци, пише Туск в писмото в навечерието на визита на висши европейски представители в Анкара, съобщава Ройтерс.

Според бившия полски премиер отстъпките могат да бъдат оправдани само, когато тази цел бъде постигната. Той посети Турция миналия месец и беше домакин на турския президент Ердоган в Брюксел миналата седмица. По време на тази визита ЕК дефинира различни начини, чрез които Анкара може да помогне в контрола на миграцията.

В писмото Туск предупреждава европейските лидери, че руските военни действия в Сирия, които са в противоречие на сирийския призив за европейска подкрепа за установяване на зони за сигурност в северната част на Сирия, са допринесли за усложняване на обстановката в региона.

Трябва да сме готови за пролетта и за заплахата от по-голяма вълна от мигранти, прииждащи към Европа, пише Туск и припомня предупрежденията на регионални лидери, че милиони хора може да се насочат към Европа.

Колкото и преувеличен да звучи този вариант, наше задължение е да бъдем готови за всякакви сценарий, казва Туск.

Той посочва, че европейските лидери трябва да обмислят промени в Дъблинската система за прием на бежанците, която сега прави граничните страни отговорни за предоставянето на убежище, както и да укрепят европейските граници чрез възможното създаване на гранични сили на ЕС.

Срещата на върха на ЕС ще започне в 14 ч. по Гринуич в четвъртък и Туск се надява, че въпреки многото кризи, които ще бъдат обсъждани на нея, тя няма да продължи и в петък.

На срещата освен това ще се направи преглед на следващите стъпки в преговорите с Великобритания относно промените, за които тя настоява в отношенията си с ЕС, преди да организира до края на 2017 г. референдума за европейското си членство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2015 в 16:55

... а можеше с една дума: "турския"

14.10 2015 в 16:36

Ти своя интерес ли ще гледаш или турския.

14.10 2015 в 15:33

А бе, Куткудеровци, що цъкате минуси като разправям КАК ДА ПЕЧЕЛИТЕ ПАРИ бе?
Ей това никога не съм го разбирал, така наречената БЪЛГАРСКА РАБОТА - ти го храниш, то те лае.

14.10 2015 в 13:00


Поредното евробезумие.
А дали на европата няма да и излезе по-евтино, и РЕАЛНО безопасно просто да си оправи ГРАНИЦАТА с Турция? Как тия граници, и нашата, и гръцката, сто години бяха непробиваеми, пък днеска са продънени?
Не е проблема ни в армиите, ни в жандармериите - те знаят как се пази граница. А е единствено в тоя Туск и другите като него. В евробезумието. Идва от "без ум".

14.10 2015 в 12:33

Митата, Куткудеров, няма какво да им пипат защото такива няма. ЕС има митническо споразумение с ТР, по силата на което се избягва двойното обмитяване както и нулеви мита за почти всички стоки в двете посоки. Тънкият момент е, че Ердо се изхитрява да води протекционистка политика с други средства - заобикаля споразумението като измисля други налози, които не се казват "мито", създава бюрократични пречки пред навлизането на чужди продукти, "играе" с базата, на която се начислява ДДС при внос така щото вносните стоки да се окажат в един момент неконкурентни ценово... и още, и още.
Абе, Хитър Петър ряпа да яде!
Ама аз за тези информации пари вече трябва да ви вземам бе, момчета.
El Commandante, защо БГ може да спечели? Защото така и така турските стоки вече имат силно влияние у нас, ако обаче имаме свободна търговия, много български стоки ще започнат да се продават в Турция по естествен път. Стоките, за които в момента държавата им води политика на протекционизъм са пълен боклук, който в пазарна среда ще изчезне от пазарите за месец и ще отвори ниша да се налапаме ние.

14.10 2015 в 10:19

чесън, кое те кара да мислиш че България ще спечели каквото и да било от каквото и да било?
Ако нещо е доказано със сигурност в исторически план е,че ние сме невероятно малоумен народ,воден от фантастично глупави олигофрени,които ВИНАГИ са от грешната страна на кура...

14.10 2015 в 10:10

На Турция за къв и е да се натиска да влиза в ЕС?
Влезе ли, губи влиянието си на регионален търговски център, защото хората от близкия изток и северна африка няма да влизат вече свободно.
Иначе, от търговска гледна точка, България може само да спечели. Ама МНОГО ПАРИ може да спечели ако ТР в ЕС.

14.10 2015 в 10:09

Турция ще получи поредица от отстъпки от Евросъюза

Нус дъ бест? А?
Орките на "България за а" къде са да обяснят "нагъзената" европедероатлантическа позиция спрямо Ердоган?
Какво стана сега?
Бате моля те недей!
Върти турчина кранчето на принудителното изселване от лагерите когато си иска. Както навремето това правеше един друг мустакат лидер от региона - Садам. Той въртеше кранчето на петрола и предизвикваше сериозни "флуктуации в цените на международните пазари". Ей това бъркаше много краварите и дърти козоебци в Саудито.
:))))