ЕП удостои Махса Амини с награда "Сахаров" за принос в областта на човешките права

OFFNews 19 октомври 2023 в 14:36 405 0

Протести, след смъртта на Махса Амини

Снимка БТА/АП

Хора са се събрали в Рим, за да отбележат първата годишнина от кончината на Махса Амини

Махса Амини и движението на жените в Иран са удостоени с награда "Сахаров" от Европейският парламент за принос в областта на правата на човека, предаде Франс прес.

Наградата "Сахаров" е най-престижното отличие в ЕС в областта на правата на човека. По-рано този месец иранска правозащитничка Наргес Мохамади, която е в затвора, бе удостоена с Нобеловата награда за мир за 2023 г.

Махса Амини получава отличието посмъртно. Тя почина миналия септември, след като беше задържана от моралната полиция на режима и отведена в "център за превъзпитание", като се твърди, че не е спазвала правилата за носене на хиджаб.

Смъртта ѝ доведе до провеждането на масови протести срещу иранския режим. 

Демонстрациите бяха едно от най-големите предизвикателства пред иранската теокрация след Ислямската революция през 1979 г. Последвалата репресия на силите за сигурност доведе до смъртта на над 500 души и задържането на повече от 22 000 души.

Протестите доведоха и до неофициалното разпускане на моралната полиция, която следи дали жените спазват закона за носене на хиджаб. Въпреки това през август 2023 г. говорителят на полицията генерал Саид Монтазеролмахди каза, че полицията за морал ще възобнови задържането на жени, които не носят забрадка на публично място.

Този септември властите се опитаха да тушират всяка възможност за нови безредици, както и да игнорират годишнината от кончината на 22-годишното момиче и недоволството срещу властта.

Обмисляше се въвеждането на нов драконовски законопроект за носенето на хиджаб, който според експерти ще включи в закон безпрецедентно сурови наказателни мерки.

В началото на месеца активисти обвиниха морална полиция в побой над 16-годишно момиче, което е било без забрадка в метростанция в Техеран.

Междувременно международният натиск върху Иран нараства.

„Въоръжаването на „обществения морал“ за лишаване на жените и момичетата от тяхната свобода на изразяване е дълбоко обезвластяващо и ще затвърди и разшири дискриминацията и маргинализацията, основана на пола“, предупреждават независими експерти на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика