Еманюел Макрон стана на 40

ОFFNews 21 декември 2017 в 17:04 2754 1

Снимка Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон навършва днес 40 години.

Той има днес двоен повод за празнуване. За една година неговото политическо движение се издигна от нищото и постигна победа на президентските и парламентарните избори, а в последно време рейтингът на Макрон е отново във възход след известен спад. Икономиката на Франция отново е в подем, а доверието на бизнеса и на потребителите пак е силно.

Макрон празнува 40 години в момент, в който се очертава като най-стабилния и пораждащ доверие западен лидер. Това е така, защото 71-годишният президент на САЩ Доналд Тръмп често пъти взима непредвидими решения, 63-годишният германски канцлер Ангела Меркел има трудности да състави коалиционно правителство вече трети месец, а 61-годишният британски премиер Тереза Мей се бори за възможно най-добрата сделка за Брекзит, отбелязва още Ройтерс, цитирана от БТА.

През последните няколко седмици Макрон бе домакин на световна среща за климата, събра лидери на близкоизточни и африкански страни, участващи в борбата с ислямистите в Сахел, посредничи при завръщането на премиера на Ливан Саад Харири, обявил изненадващо оставка по време на визита в Саудитска Арабия, и бе на на предна линия в дискусиите с премиера на Израел Бенямин Нетаняху за статута на Ерусалим. Следващия месец Макрон отива в Китай за четири дни, а през следващите месеци се очаква да стане първият френски президент, посетил Техеран, от 1971 г.

В Европа Макрон се възприема като лидер, който се противопоставя на вълната от националистически популизъм и който невъзмутимо подкрепя европейската интеграция в момент, когато подобни идеи се възприемат негативно в някои столици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови