Елио ди Рупо е новият премиер на Белгия

OFFNews 06 декември 2011 в 16:43 3038 0

Новият премиер на Белгия ще е председателят на Партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо. Това официално слага край на продължилата 534 дни политическа криза в страната. Късно снощи Ди Рупо обяви състава на кабинета си след срещата с белгийския крал Албер Втори. Той ще бъде съставен от 13 министри и шестима държавни секретари. 

Днес по-рано новото правителство положи клетва, като се очаква в сряда новият министър-председател да представи и програмата на кабинета. В края на седмицата Ди Рупо ще може да присъства на срещата на Европейския съвет в Брюксел, когато лидерите на ЕС ще решават съдлбата на еврото. Ди Рупо и екипът му получават мандат до общите избори през 2014 г. Част от министрите в новия белгийски кабинет са от второто правителство на вече бившия премиер Ив Льотерн. Досегашният министър на външните работи Стевен Ванакере ще поеме финансовото министерство, докато неговото място ще заеме Дидие Рейндерс - досегашен министър на финансите.

Елио Ди Рупо през 1951 година в Морланвелз в семейство на бедни италиански имигранти. Заради произхода си много от медиите го определят като пример за "белгийската мечта". През 1994-1999 г. Ди Рупо е вицепремиер в правителството на Жан-Люк Деан, в което първо е министър на публичните предприятия, а после и на икономиката. През 1999 г. оглавява Социалистическата партия, а от 2000 г. насам е кмет на Монс. На два пъти, през 1999-2000 и 2005-2007 г. е министър-председател на Валония. След неуспеха на социалистите на федералните избори през 2007 г. той оттегля от този пост, за да се концентрира върху ръководството на партия. Ди Рупо бе сред основните фигури в сложните политически преговори, последвали федералните избори от 13 юни 2010 г. и продължили почти 18 месеца. В основата на кризата бяха разногласията между холандскоезичната провинция Фландрия и френскоезичната Валония. Политиците от фламандските партии настояваха за максимална децентрализация на Белгия, като идеята им бе всяка белгийска провинция да разполага със свои данъчни постъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови