Експерти показаха как Русия може да заобиколи петролните санкции, като 'скрива' танкерите си

Морски брокери твърдят, че Москва е купила цял "сенчест флот" от над 100 плавателни съда

OFFNews 07 декември 2022 в 19:41 18070 7

танкери

Снимка Getty images

Триковете за фалшифициране на петролните маршрути са отдавна известни. На снимката се виждат танкери, плаващи под руски и либерийски флаг, заловени да претоварват петрол в открито море край бреговете на Гърция през май.

Неправителствена организация, занимаваща се с проследяване на кораби, успява да покаже как руски танкер в Средиземно море е подправял данните за местонахождението си. Експерти смятат, че това може да е доказателство за подготовка за заобикаляне на петролните санкции срещу Русия, съобщи Би Би Си.

По поръчка на Министерството на отбраната на САЩ Global Fishing Watch проследява и проверява сигналите от транспондерите и сателитните изображения на руския танкер "Капитан Шчемилкин" и установява, че през май и август екипажът на танкера два пъти се е опитал да скрие истинското си местоположение, като е подал неверни координати към морската система за автоматична идентификация (AIS).

Това съобщи Financial Times, който независимо проверява констатациите на Global Fishing Watch.

FT отбелязва, че тази техника е била използвана и преди от кораби, които тайно са превозвали петрол от Иран и Венецуела. Освен това вестникът припомня, че според морски брокери Русия е закупила цял "сенчест флот" от над 100 танкера преди налагането на ембаргото и на таван на цените на нейния петрол.

Ембаргото на ЕС върху руските петролни танкери влезе в сила на 5 декември, в същия ден, в който страните от Г-7, ЕС и Австралия наложиха таван от 60 долара за барел върху доставките на руски суров петрол - цена, над която не може да се застрахова в компаниите в тези страни и която на практика контролира целия световен пазар.

Global Fishing Watch установява, че "Капитан Шчемилкин" е бил на котва край бреговете на Малта от 28 май до 12 юли, но през цялото това време е излъчвал така, сякаш се е намирал много по на изток, в гръцки води. След това танкерът се връща в Черно море, преди да навлезе отново в Средиземно море през август, като този път се насочва към Северен Кипър, към пристанището и електроцентралата Текнезик - но AIS съобщава, че отново описва кръгове в гръцки води.

"През последните месеци видяхме, че руски танкери правят нещо подобно на тренировъчни плавания (за заобикаляне на санкциите)", казва пред FT Самир Мадани, ръководител на услугата TankerTrackers.com.

За да докаже, че "Капитан Шчемилкин" е фалшифицирал данните за местоположението си, Global Fishing Watch сравнява данните от AIS със сателитни снимки от Европейската космическа агенция и Planet Labs.

Освен това тя установява, че понякога сигналите на руския танкер не са били улавяни от сателитите в районите, в които е трябвало да бъде според въпросните сигнали.

Същата операция направи и Financial Times, като сам се сдобива с необработените данни.

"Капитан Шчемилкин" е собственост на базираната в Ростов компания "Речмортранс". Компанията не е отговорила на молбата на FT за коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

7

AlexT

11.12 2022 в 11:24

2. А вместо това – БЕЗКРАЙНОТО надлъгване с руснаците , с НЕплащането на данък печалба, с “обещанията “ им , лъжите и ЦЕНИТЕ им и т.н.. Една българска рафинерия НЯМА да има проблем със санциите на ЕС ..В Италия държавата ТЪРСИ купувач на ЛУКойл рафинерията , а ние , ние се грижим САМО за руските интереси-нали , БОКО и ДС , другари ? )

-1395

6

AlexT

11.12 2022 в 11:23

1. Един НЕГОДЕН, остарял Законопроект на Дем. България !?, ПРЕДИ, още, да бъде ПРИЕТ :)“Оперативно управление “ на ЛУКойл, ако и когато се наложело :)
И , ВЕЧЕ ИМАМЕ “Измамно въртене в кръг на руски танкери… https: //dnes.dir.bg/na-fokus/izmamno-vartene-v-krag-kak-ruskite-tankeri-zaobikalyat-zapadnite-sanktsii…/ Пресипват нефт в танкери под либерийски флаг”, изчезват и НЕ си дават КООРДИНАТИТЕ ,фалшиви документи за произхода на нефта и т.н. и т.н…ТОВА ни чака и при “оперативното упправление” на ЛУКойл от особен представител на държавата , заобиколен от РУСКА ОХРАНА с калашници..:)) Хахахахааааа….
А вече МОЖЕШЕ – НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ / временна / с обратно ИЗКУПУВАНЕ от България на рафинерията !! Влиза жандармерията, руснаците – ВЪН, назначават се менжерите български, поръчва се нефт – НЕ руски, и за 2- месеца кризата приключва :))..И започва делото- за ЦЕНАТА , която ще платим за рафинерията – около 500-600 милион адолара ..:)) …А вместо това – БЕЗКРАЙНОТО надлъгване с

22548

4

dolivo

08.12 2022 в 16:41

ми да земат тайно да потъват

дърво в гората като падне и никой няма наоколо...

345

3

Джендо Джедев

08.12 2022 в 07:01

Доста вероятно, като гледам какви ръждиви баржи са накупили... :D

345

1

Джендо Джедев

07.12 2022 в 20:31

Ще отидат да правят компания на "Москва". :D