ЕК ще представи плана за тавана на цената на газа до седмица

OFFNews 11 септември 2022 в 18:31 1091 0

газ

Снимка Архив

Германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек подкрепя мярката

Европейската комисия ще представи предложение за въвеждане на обща горна граница на цените на газа през септември, заяви италианският министър за модернизация и трансформация на околната среда Роберто Чинголани пред " La Repubblica".

Според него 15 страни от ЕС са подкрепили въвеждането на таван на цената на газа. "Германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек подкрепя мярката", допълни Чинголани, цитиран от БГНЕС. 

Междувременно германското правителство иска първо да проучи възможните рискове от въвеждането на таван на цените на газа в някоя от страните членки на съюза, каза той. Според него е безсмислено да се налагат ценови ограничения само на руския газ.

По думите на Чинголани е "справедливо" Европа, като най-големият купувач в света, да помогне за определянето на цената на газа, за да защити бизнеса и гражданите.

Европейските министри на енергетиката постигнаха принципно съгласие да сложат таван на цена на природния газ, за да ограничат рекордните разходи за енергия. Това стана ясно след края на извънредното им събиране в Брюксел в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!