Египет искал да даде ракети на Русия. След намесата на САЩ военните доставки са за Украйна

OFFNews 18 април 2023 в 14:15 4833 6

Сиси
Президентът на Египет.

Египет е бил на крачка да предостави ракети на Русия, но страната се е отказала в последния момент от подобен ход след разговори със САЩ. Вместо това Кайро е решил да произвежда артилерийски боеприпаси за Украйна, пише "Вашингтон пост". Изданието се позовава на изтекли в интернет документи с класифицирана информация на американското разузнаване.

В края на февруари Брет МакГърк и Барбара Лийф - висши служители на Белия дом и Държавния департамент, отговарящи за въпросите на Близкия изток - са посетили Кайро. В началото на март министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин стори същото.

След тези посещения изтекоха данни, че египетският президент Абдел Фатах Сиси е отложил сделка за доставка на оръжие с Москва. Вместо това Кайро е одобрил продажбата на 152-мм и 155-мм артилерийски снаряди на САЩ за прехвърляне в Украйна.

От документите не става ясно дали впоследствие Кайро е възобновил договореностите с Москва. Западен посланик в Кайро коментира изтеклите документи с думите, че Египет е "подценил реакцията на САЩ на евентуална оръжейна доставка за Русия" и е искал да "извлече максимална полза и от двете страни в конфликта".

В изтеклия документ, който е част от ежедневния бюлетин за висши служители на Пентагона, се казва също, че Египет планира да използва искането на САЩ за боеприпаси за Украйна, за да притисне Вашингтон за дългосрочно споразумение за военна помощ. По-конкретно Египет е искал изтребители F-35 и ЗРК "Пейтриът". Страната се нуждаела и от помощта на САЩ за създаване на линия за производство на снаряди, получаване на лицензионно споразумение и суровини.

Изтичането на информацията хвърля светлина и върху разговорите между Сиси и двама високопоставени служители на 8 март, когато египетският президент и американският министър на отбраната разговаряха в Кайро. Египетският лидер е изразил опасения, че обсъжданията му относно доставките на оръжие са били следени. Поради това той е предупредил министъра на отбраната Мохамед Заки да бъде внимателен, когато обсъжда военни искания от други държави, като например Русия, за да избегне ненужни неприятности за Египет. Става ясно също така, че по това време Заки е информирал президента, че пътуването на египетска делегация до Русия за подписване на военни договори, насрочено за 12-13 март, е било отложено до "изясняване на ситуацията" на фона на посещението на Остин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

7

6екеr4о

19.04 2023 в 16:36

Страхотни сладури има у тоз форум, "конвертируемите репи" направо ме накараха да квича от смях!

2550

5

alfakentavur

18.04 2023 в 20:31

Особено намесата когато през 19 век раздават тонове храни на гладуващите орки. И ленд/лийза през Втората световна. Без тези намеси сега светът щеше да е едно много по-хубаво, приятно, мирно и спокойно място.

1005

4

Българин Истински

18.04 2023 в 19:38

Прави впечатление-СЛЕД НАМЕСАТА НА САЩ...'Тия агресори където са се намесили,все войни са спретнали..Отворете си очите, заспали политици!

12407

3

Bad Horse

18.04 2023 в 17:53

Няма страшно, докато гиганти като Беларус, Сирия, Сев. Корея, Куба и Никарагуа поддържат Русия, тя няма да падне! Изолация? Каква изолация? Току-що изброих 5 съюзника. А, да, и долара ще умре максмиално до 6 месеца. БРИКС ще го замести с конвертируеми репи.

-529

2

6екеr4о

18.04 2023 в 14:52

Много принцеси, не само арабски, им се иска да поседят и на двата стола, ама....

Ей го и Вучич, и Орбан пробват тоз пирует, ма ше ги боли отзад!

10298

1

AntiZ

18.04 2023 в 14:43

Тази новина не развесели. Явно чичо Сам е набил канчето на мургавата красавица Абдел Фатах Сиси. Как се казваше? " Со кротце, со благо...и со малце кьотек"! :D