Един от основателите на Хамас е убит в Газа

OFFNews 11 октомври 2023 в 15:21 6515 5

Абдел Фатах Духан

Снимка Kan

Абдел Фатах Духан

Един от основателите на Хамас шейх Абдел Фатах Духан е загинал в Газа, съобщиха израелската обществена телевизия Kan и Gaza now.

Духан е важна фигура във формирането на Хамас и активно е участвал в атаките срещу Израел. Точната причина за смъртта му не се съобщава. 

Докладът за смъртта на Духан идва ден след като Израел каза, че е убил министъра на икономиката на Хамас и друг високопоставен член на политбюро на групировката при удари с дронове срещу Газа.

"Палестински доклад: Високопоставен служител на Хамас, един от основателите на терористичната организация, Абдел Фатах Духан, известен като "Абу Осама", е бил убит при атаки на Израелските отбранителни сили в Газа. Според доклада Духан е убит в квартал Нусейрат в центъра на Газа", написа обществената телевизия Х, известна преди като Twitter. 

Основана през 1987 г. от шейх Ахмед Ясин Хамас е в челните редици на палестинската съпротива срещу Израел. Духан пък изиграва важна роля в създаването на организацията. Хамас, посветен на създаването на независима ислямска държава в Палестина, е отговорен за различни атаки срещу израелски цивилни и войници, включително самоубийствени атентати.

Последиците от смъртта на Духан

Смъртта на Духан може да има значителни последици за Хамас и политическия пейзаж в Газа. Като един от основателите и видна фигура в организацията, неговата загуба може да повлияе на вътрешната динамика и стратегическите решения на групировката. 

Смъртта му може да повлияе и на баланса на силите в Хамас, което би довело до борба за власт.

Докато Газа скърби за Духан, светът наблюдава как смъртта му ще се отрази на бъдещето на Хамас и на по-широкия политически пейзаж. Начинът, по който Хамас се справя с тази загуба, може да определи курса на палестинската съпротива и бъдещето на Газа, отбелязва Kan. 

Духан, училищен директор в бежанския лагер ал-Нусайрат, е сред присъстващите на среща през декември 1987 г. на Мюсюлманските братя в Газа, където членовете се съгласиха да се противопоставят на войнстваща израелска окупация и помогнаха за написването на хартата на групата, която призова за унищожаване на Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

5

Mateevk

11.10 2023 в 16:33

Държави и народи, които са преминали през подобен ад и са разбрали, че спиралата на насилието е безкрайна, напипаха рецептата за бъдещето, но силите на миналото решиха, че трябват да върнат времето назад и да изгорят тази рецепта, за да не може никой повече да се възползва от нея.

1005

4

ПР

11.10 2023 в 16:25

Лошото в тези среди е,че един ще падне-друг ще го смени,какво там значи някаква си личност,празно няма.
Един от най-радикалните,жестоките и фанатизираните,е жив,влиятелен,много уважаван и обичан.Мохамед Масри-Дейф-Гостът или Живият мъченик.Шефът на военното крило на Хамас.Без едно око,без част от едната му ръка и без два крака.През 2014,израелски въздушен удар убива съпругата му и двете му деца,едното от които-бебе.Смятайте,за какво иде реч.Само Аллах знае,колко още подобни имат в резерв.Срещу този,е имало 7 неуспешни опита за убийството му......Роден джихадист,пък и с късмет.Не може да се очаква,действията на такива,да са в унисон с Женевската конвенция.Ужас,просто.

345

3

Джендо Джедев

11.10 2023 в 15:58

Прекрасно! Един козо@бец по-малко! При това - от голям калибър. Интересно сега как ли се чуди що вместо със 70 (или колкото там са му обещавали докато са му промивали чалмоносната тиква) девственици е със 70 дявола с патки като каракачански краставици. И го играе булката. :D

-1395

2

Гьорче2

11.10 2023 в 15:46

Дърт пидер КОЛКО МЛАДИ и ДЕЦА ПОГУБИ, САТАНА! Добро Прекарване в АДА!

-1395

1

Гьорче2

11.10 2023 в 15:45

Халал да е за животинките Червейчета! Ако е останало необгоряло месо, Дюнер Кебап с Чесанов Сос!