Джихадисти наредиха обрязването на милиони жени в Ирак

ОFFNews 24 юли 2014 в 22:00 26620 35

Снимка Staff Sgt. James Selesnick

Радикалните джихадисти от "Ислямската държава в Ирак и Левант" са наредили обрязването на 4 милиона жени и момичета на възраст между 11 и 46 г. в окупирания от тях град Мосул, намиращ се в северен Ирак, и останалите контролирани от тях територии.

Някои експерти обаче изразиха мнение, че фатвата (бел.ред. - религиозен декрет) може да е фалшифицирана от противници на ИДИЛ.

Причините за това са, че в текста има правописни и граматически грешки, както и че е подписан от името на "Ислямската държава в Ирак и Левант" - име, което групировката не използва вече, като се нарича само Ислямската държава.

Преводът на текста гласи: "Поради породения страх у Ислямската държава в Ирак и Сирия и мюсюлманското ни общество, и разпространяващата се аморалност и порок между синовете и дъщерите на Аллах, се взе решение за всички територии, че обрязването е чест за личността и халифат."

Фатвата, нареждаща обрязването на жените от 11 до 46 г.

Говорителят на полицията в Мосул Ахмед Обайди е казал пред новинарската агенция BasNews, че "Решението на Багдади (лидера на ИДИЛ Абу Бакр) да обреже всички жени е, за да предотврати аморалността и да се насърчи ислямските нагласи сред мюсюлманите. Решението на Багдади е взето като "подарък" за жителите на Мосул".

Фатвата на терористите може да засегне 4 милиона жени и момичета, информира Жаклин Бедкок, хуманитарният координатор на Обединените нации в Ирак.

"Това е нещо много ново за Ирак и особено за този район. Изключително притеснително е и трябва да бъде проверено. Това не е волята на населението на Ирак, нито на жените в районите, окупирани от терористи", коментира тя. 

През декември 2012 г. Общото събрание на ОOН одобри резолюция за призоваване на всички страни членки да забранят обрязването на жени, но въпреки това то все още се практикува в много мюсюлмански страни в Близкия изток, Африка и Азия. Това се дължи на вярата, че обрязването опазва жената "чиста" и подготвя момичетата за брак.

Смята се, че близо 8% от жените в Ирак са претърпели обрязване. Според УНИЦЕФ тези жени са предимно в регионите Ербил и Сулайманиях. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!