България в границите на новата ислямска държава

OFFNews 01 юли 2014 в 12:07 28115 23

Групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" обяви създаването на халифат.

Карта на новообявената ислямска държава от групировката "Ислямска държава на Ирак и Леванта" (ИДИЛ) включва и България в границите ѝ.

Вчера групировката обяви, че създава халифат - ислямска държава, на територията на контролираните от движението земи в Ирак и Сирия. 

Създаването на халифат, управляван от строгите ислямски закон, отдавна е цел на много джихадисти, които се борят за възстановяване на арабското влияние в Азия, Африка и Европа. Разпространената карта показва амбициите на ИДИЛ за разгръщане на влиянието им. 

Целта на групировката е да контролира най-малко сунитската част на Ирак, както и голяма част от Сирия и Ливан. Появата на радикална джихадистка държава в сърцето на арабския свят е реакция срещу Запада. Анализатори вече коментират, че тя би била заплаха за САЩ и американските съюзници в Близкия Изток и Европа. В дългосрочен план на ИДИЛ има амбицията да се превърне в световен фактор. 

В същото време кадри в социалните мрежи показват, че терористите от ИДИЛ разполагат с военно въоръжение, сред което ракети "Скъд" и танкове Т-55. Циркулиращите в социалните млежи снимки от улиците на сирийския град Ракка, столицата на прогласения халифат, показват маскирани бойци, които дефилират с ракетите в центъра на града.

Арабският халифат възниква през 7-9 в. в резултат на завоеванията на арабите. Първоначално ядро на халифата става създадената от Мохамед в началото на 7 век в Хиджаз (Западна Арабия) мюсюлманска община. В резултат от арабските завоевания е създадена огромна държава, включвала Арабския полуостров, Ирак, Иран, по-голямата част от Задкавказието, Централна Азия, Сирия, Палестина, Египет, Северна Африка и по-голямата част от Пиренейския полуостров. Халифите са смятани за наместници на пророка Мохамед на земята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!