Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Джихадист разказва за шпиономанията в „Ислямска държава“

OFFNews 18 юли 2015 в 13:08 10434 3

Джихадист разказва за шпиономанията в „Ислямска държава“

Около 260 са завърналите се в Германия млади мъже, които са преминали обучение в тренировъчни лагери на "Ислямска държава" с намерението да участват в джихад в Сирия и Ирак. Федералните специални служби ги държат под наблюдение, но изповедта на един от тях, който вече е в затвора, разтърси обществеността и впечатли дори експертите по терора.

26-годишният дипломиран рехабилитатор Ебрахим Б., заминал да се бие на страната на „Ислямска държава“ през 2013 година, е първият, който се съгласява да направи публично достояние присъствието си в тренировъчен лагер в Сирия. Експертите по тероризъм, които са присъствали на разпитите, признават, че са впечатлени от неговите признания и отдавна са търсели някой сред завърналите се, които да им предоставят толкова качествена информация, съобщава БНР.

„По-добре в германски затвор, отколкото свободен в Сирия“, призна и в интервю за NDR, WDR и SüddeutscheZeitung разочарованият джихадист. Ебрахим Б. е един от 20-те мъже от Волфсбург, заминали да се бият, седем от тях вече са намерили смъртта си.

Той оцени на „0,001 на сто“ шансовете на попадналите сред ислямистите мъже и жени, които искат да си тръгнат доброволно оттам. Ширеща се параноя и шпиономания, пълна проверка на всеки новодошъл, особено от Европа, е работа, с която се занимава специална контраразузнавателна служба на „Ислямска държава“, заяви бившият джихадист. На всички се събират личните документи и мобилните телефони под предлог, не по тях може да се ориентира врагът и да извърши въздушни удари.

Ебрахим Б. призна, че е готвен с крайно сурови и наказателни методи за камикадзе. През 2014 година се връща обратно в Германия, но е задържан и осъден за участие в терористична група. В момента излежава присъда в провинция Долна Саксония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews